Araştırmacılar, süslenmiş devekuşu yumurtalarının antik ticareti ve üretimi hakkındaki 5.000 yıllık bir gizemi açığa çıkarıyor.
Fabergé’den çok önce, gösterişli devekuşu yumurtalarına Bronz ve Demir Çağlar boyunca Akdeniz medeniyetlerinin seçkinleri tarafından büyük ölçüde değer biçildi. Ancak bugüne kadar bu lüks malların arkasındaki karmaşık tedarik zinciri hakkında çok az şey biliniyordu.
British Museum’un koleksiyonundaki devekuşu yumurtalarını inceleyen Dr. Tamar Hodos liderliğindeki ekip, yumurtaların kökenlerini, nasıl ve nerede yapıldığıyla ilgili sırları açığa çıkardı.
(Boncuklar Afrika’daki 10.000 Yıllık Etkileşimi Gösteriyor)
British Museum’dan bilim insanı Dr. Caroline Cartwright, yumurtaların kökenlerini belirlemek ve nasıl yapıldığını gösteren minik işaretleri incelemek için gelişmiş tarama elektron mikroskobunu kullanarak yumurtaların kimyasal yapısını araştırdı.
Antiquity dergisinde yayımlanan çalışmada, araştırmacılar ilk kez devekuşu yumurtası üretiminin arkasındaki şaşırtıcı derecede karmaşık sistemi açıklıyor. Sonuçlar, devekuşu yumurtalarının kaynağının yerini, yumurtaları kullanılan devekuşlarının esir veya yabani olup olmadığını ve üretim yöntemlerinin, belirli alanlarda zanaatkârlar tarafından kullanılan teknikler ve malzemelerle nasıl ilişkili olabileceğine dair kanıtları içeriyor.
Dr. Hodos, “Süslü devekuşu yumurtası üretim sistemi, hayal ettiğimizden çok daha karmaşıktı. Ayrıca antik dünyanın birbiriyle daha önce düşünülenden çok daha bağlantılı olduğunu gösteren kanıtlar da bulduk.” diyor.
“Akdeniz devekuşları Doğu Akdeniz ve Kuzey Afrika’ya özgüdür. Çeşitli izotopik göstergeler kullanarak farklı iklim bölgelerinde (daha serin, daha nemli ve daha sıcak, daha kuru) yumurtlanmış yumurtaları ayırt edebildik. Bizim için en şaşırtıcı olan şey, her iki bölgeden gelen yumurtaların diğer bölgedeki alanlarda bulunmasıydı ve bu daha kapsamlı ticaret yollarını akla getiriyordu.”
Dr. Hodos ve arkadaşları, bu dönemde devekuşlarının esaret altında tutulduğuna dair kanıtlara rağmen yabani kuş yuvalarından yumurta alındığına inanıyorlar. Bu sıradan bir yumurta avı değildi. Devekuşları son derece tehlikeli olabilir ve yabani kuşlardan yumurta almak büyük bir riskti.
Hodos, “Ayrıca yumurtaların kabuklarının oyulmadan önce kuruması için zaman gerekiyordu bu nedenle güvenli depolama gerektiriyordu. Depolama uzun vadeli bir yatırım gerektirdiğinden ve bu riskle birleştiğinde bir yumurtanın lüks değerine katkıda bulunacağı için bunun ekonomik etkileri vardı.” diyor.
Çalışma, antik lüks mallar üzerine devam eden araştırma projesinin bir parçası.
Dr. Hodos şöyle açıklıyor, “Biz sadece antik lüks ürünlerin nasıl üretildiğini değil, aynı zamanda farklı insanlar tarafından nasıl kullanıldıklarını da değerlendiriyoruz. Bu sorular, bugün aynı nesnenin farklı gruplar için farklı sosyal veya sembolik anlamlara sahip olabileceği kendi toplumumuz için inanılmaz derecede önemli. Bu tür bilgi ve anlayış, çok kültürlü bir toplumda hoşgörü ve karşılıklı saygıyı artırmaya yardımcı olur. Geçmişte sosyal gelişim açısından uzun vadeli sonuçları olan bu mekanizmaları anlayabilirsek bu bilgiyi kendi toplumumuzu çeşitli şekillerde daha iyi bilgilendirmek için kullanabiliriz.”
Dr. Caroline Cartwright, “British Museum, bu devam eden araştırmada Bristol ve Durham üniversitelerindeki meslektaşları ile işbirliği yapmaktan mutluluk duyuyor. British Museum’un Bilimsel Araştırmalar Departmanındaki gelişmiş mikroskop olanaklarıyla uzmanlarımız bu güzel nesneleri inceleyebildiler ve tarihteki önemlerine yeni bir ışık tutmayı başardılar. Üniversite ortaklarıyla çalışmaya devam etmeyi ve müze koleksiyonunun bilgi ve anlayışını ilerletmeyi dört gözle bekliyoruz.” diyor.
Makale: Hodos, T., Cartwright, C. R., Montgomery, J., Nowell, G., Crowder, K., Fletcher, A. C., & Gönster, Y. The origins of decorated ostrich eggs in the ancient Mediterranean and Middle East. Antiquity, 1-20.
You must be logged in to post a comment Login