Türkiye’nin en büyük doğal mağaralarından biri olan Karain Mağarası’nda süren kazı çalışmalarında 1,5 ton hayvan kemiği bulundu. Mağaradan çıkarılan kemikler arasında, mağarada ilk kez rastlanan panter dişi, Anadolu’da ilk defa görülen kaya damanı ve insanlar tarafından kurban edilmiş hayvanların kemikleri bulunuyor.
Antalya’nın Döşemealtı ilçesine bağlı Yağca köyü sınırları içinde yer alan Karain Mağarası’nda süren 2015 yılı kazı çalışmalarında E gözü olarak adlandırılan bölümde kazılar yapılıyor ve günümüzden yaklaşık 320.000 yıl öncesine ait orta tabakalar hakkında bilgi ediniliyor. Bu tabakanın en önemli özelliğinin ise kendine özgü bir yontmataş teknolojisinin kullanılmış olması ve bu insanların sosyal hayatlarında kullandıkları aletleri burada üretmiş olmaları belirtiliyor.
Karain Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Harun Taşkıran, AA’ya yaptığı açıklamada, Karain Mağarası’nın Türkiye’nin en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu belirterek, günümüzden 500.000 yıl önce insanların buraya yerleştiklerini ve MS. 6. yüzyıla kadar burada yaşamaya devam ettiklerini söyledi.
İlk Kez Panter Dişi Bulundu
Taşkıran sözlerine şöyle devam etti, “Anadolu’nun buzul çağ dönemi, iklim ve canlı yaşamı açısından bu buluntular çok önemli. Bu yıl bulunanlar arasında gergedan, su aygırı, gelincik, sansar, mağara ayısı, çakal, panter, vaşak, taya damanı, kokarca canlılarına ait parçalar var. Özellikle bu yıl ilk kez bulduğumuz panter dişi dikkat çekici. Karain kazılarında ilk kez panter dişi buluyoruz”
Anadolu’da İlk Defa Kaya Damanı Bulundu
Kazılarda Kaya Damanı adlı bir canlının fosillerini bulduklarını belirten Taşkıran; “Buzul döneminde Anadolu’da hiç rastlanılmayan bir hayvan cinsi olan kaya damanı olarak biliniyor. Bu canlının yaşadığı bölge Ortadoğu ve Afrika. Tavşan, fare arasında bir hayvan bu. E gözünde bu hayvan cinsine ait çok miktarda kemik bulduk. Paleosen (Günümüzden 65 milyon yıl önce başlayıp 23 milyon yıl önce sona eren jeolojik zaman dilimi) döneme ait bu kaya damanlarının bir örneği Anadolu’da başka bir yerde yok” dedi.
Anadolu’nun Son Avcı Toplayıcıları
Mağaranın “B gözü”nde Orta Paleolitik döneme ait yapılan kazılarda ise mağaranın tabanının tamamen kemiklerle kaplı olduğunu belirten Taşkıran, burada Anadolu’nun son avcı toplayıcılarına ait malzemeler bulunduğunu ve burada kurban edildikleri düşünülen, boynuzları ile omurlarına zarar verilmemiş halde dağ keçisi kemikleri bulunduğunu söyledi.
Taşkıran, “Mağaranın bu bölümünde 25 metrakerelik tabanın tamamen kemiklerle kaplı olduğunu gördük. Toprak neredeyse hiç görülmüyordu. Bu kadar çok kemiğin bulunması buranın bir adak yeri olduğunu gösteriyor. İnsanlar adaklarını adadıktan sonra etlerini alarak kemiklerini buraya atmışlar. Çok miktarda dağ keçisi ve diğer otçul hayvanların kemikleriyle dolu. Bu mağara daha insanoğlu henüz yerleşime geçmeden önce buranın tapınak ve adak yeri olarak kullanıldığını gösteriyor. Mağaranın duvarlarında yer alan kitabe ve adak nişleri Geç Roma ve Bizans dönemlerine ait. Yazıtlara göre bir dağ tanrıçasına tapınma var. Bu da bize uzun çağlar boyunca buranın tapınma alanı olarak kullanıldığını gösteriyor.” dedi.
You must be logged in to post a comment Login