Antalya’nın Akseki İlçesi’nde Dedegöl Enerji firmasının HES projesi alanındaki yol çalışmalarında, tahrip edilmiş tarihi mezarlar tespit edildi. Firma hakkında tarihi eseri bildirmeme ve tahrip etmekten suç duyurusunda bulunuldu. Müze Müdürlüğü de şikayet doğrultusunda inceleme başlattı.
İnşaata Uygun Raporu!
Akseki’nin Sinanhoca Mahallesi’nde bulunan Manavgat Çayı üzerinde Dedegöl Enerji Yatırım A.Ş. firması tarafından planlanan baraj ve HES projesi için verilen ‘ÇED Olumlu’ raporunun iptali için Antalya 2. İdare Mahkemesi’ne dava açıldı. Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ise köylüler ve avukatlarının başvurusu üzerine, bölgede arkeolojik eserler bulunduğu ve 1. Derecede Arkeolojik SİT alanı olarak tescil edilmesi ve yapılacak çalışmaların da bu alandan mümkün olduğunca uzaklaştırılması yönünde karar verdi.
Mahkeme Devam Ederken İnşaat Başladı
Mahkeme süreci devam ederken firma bölgede inşaata başladı. HES ve baraj projeleri için yol yapım çalışmalarına başlanılan alanda köylüler tarafından tahrip edilmiş tarihi mezar kalıntıları tespit edildi. Tarihi mezar kalıntılarına ait fotoğraflarla birlikte firma aleyhine köylüler tarafından Akseki Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. Firma hakkında Side Müze Müdürlüğü’ne de ayrıca şikayet edilen firmanın inşaatının durdurulması ve bölgede yol çalışmaları sırasında tahrip edilen ve sonradan yok edildiği ileri sürülen mezar kalıntılarına yönelik çalışma yapılması talep edildi. Müze Müdürlüğü de bir ekip kurarak inceleme başlattı. Firma hakkında şikayette bulunanlar arasında İbradı Belediye Başkanı Serkan Küçükkuru da bulunuyor.
Tarihi eseri bildirmeme ve tahrip suçu
Köylülerin avukatı Münip Ermiş, Dedegöl Enerji Yatırım A.Ş. firması personeli ve yetkilileri hakkında Akseki Cumhuriyet Savcılığı’na sundukları dilekçede, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat varlıkları Koruma Kanununun 65. ve 67. maddelerine muhalefet edildiğini savundu. Kültür ve tabiat varlıklarının bulunması halinde bildiriminin zorunlu olduğunu belirten Münip Ermiş, burada ortaya çıkan tarihi mezarların bildirilmediğini, ayrıca bu mezarların tahrip edilerek yeni bir suç daha işlendiğini öne sürdü.
Bölgenin hem doğal SİT koruma sahası hem de arkeolojik açıdan önemli olduğunu belirten Münip Ermiş, “Bu nedenle Antalya Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurumu, 2863 sayılı yasa kapsamında ortaya çıkacak tarihi eserlerin korunması ve bildirilmesi ile ilgili karar almış, bu karar firmaya bildirilmiştir. 2015 Temmuz ayında yol çalışmaları firma tarafından gerçekleştirilirken, tarihi mezarlar ve korunması gereken tarihi eserler ortaya çıkmış, ancak yol çalışmalarına devam edilerek bunlar tahrip edilmiştir. Bu eserlerin 2863 sayılı yasa uyarınca derhal bildiriminin yapılması ve inşaatın durdurulması gerekirken, bu yapılmayarak bu eserler hemen bu firma yetkilileri tarafından ortadan kaldırılmıştır. Daha sonra tekrar gidildiğinde bu eserlerin yerinde olmadıkları görülmüştür. Bu haliyle bölge tekrar fotoğraflanmıştır. Yol inşaatının devam ettiği bölge Sinanhoca türbesinin ve davalı firmaya ait şantiyenin hemen yakınındadır” diye konuştu.
DHA
2.000 Yıllık Çin Mezarında Nadir ‘Balık Pulu’ Zırh Ortaya Çıkarıldı
Büyük Viking Ordusunun Britanya’daki Gerçek Gücü Ortaya Çıkıyor
Hollanda’da İnek Kemikleriyle Onarılan Zemin Ortaya Çıkarıldı
2.500 Yıllık Kil İlacı, Bugün Bağırsak Sağlığımızı Koruyabilir
Göbeklitepe Aslında Ne Anlatıyor? Kimler, Neden, Nasıl Yaptı?
Afyon’da Homo erectus ve Neandertal İzleri: Yavuz Aydın Röportajı
You must be logged in to post a comment Login