Ani Harabeleri’nde Kazı Çalışmaları Başladı

Bugüne kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Ani Harabeleri’nde kazı çalışmaları başladı. Ani Harabeleri’nin 2016 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne önerilmesi bekleniyor.

Kars’a 48 kilometre uzaklıkta, Türkiye-Ermenistan sınırına yakın Arpaçay nehri kenarında bulunan kentte bu sezon sürüdürülen kazı çalışmalarında Sultan Alparslan’ın 1064 yılında fethett,kten sonra namaz kıldığı Fethiye Camii gün yüzüne çıkarılacak. Ekim ayına kadar aşamalı olarak devam edecek kazılarda, caminin restorasyon ve konservasyonu üzerinde çalışmalar yapılacak.

Ermeni Pakraduni Hanedanlığı’na 11.yy’a kadar başkentlik yapan kent, 1045 yılında Bizanslılar tarafından ele geçirildi. Daha sonra ise 1064’te Selçuklu sultanı Alparslan tarafından ele geçirildi.

Pamukkale Üniversitesinden kazı başkanı Prof. Dr. Fahriye Bayram yaptığı açıklamada “”Geçen yıl güney ve batı cephede çalışmaları sürdürdük. Bu yıl da doğu ve kuzey cephede çalışıyoruz. Bu çalışmalarda, ön ve arka kısımda iki avlu var. Katedralden sonra yapılmış, daha sonraki dönemlerde bunlar çeşitli duvarlarla bölünerek mekanlar oluşturulmuş. Şimdi bu mekanları açığa çıkarıyoruz. Dolayısıyla yapının etrafındaki mimari oluşumları tespit etme şansına sahip olacağız.” dedi.

Ani Harabeleri

Kars’a 48 kilometre uzaklıkta, Türkiye-Ermenistan sınırına yakın Arpaçay nehri kenarında bulunan kent, Ermeni Pakraduni Hanedanlığı’na 11.yy’a kadar başkentlik yapmış ve ipek yolu üzerinde kurulmuştur. 400 yıl boyuncu çağdaşı olan Avrupa şehir devletlerinin önünde yer almış olan bu ören yeridir.

78 hektarlık bir alanı kaplayan ve 4500 metre boyunca surla çevrili kentin en parlak dönemini yaşadığı 2. Smpat (977-989) ve oğlu Gagik (989-1020) döneminde nüfus 100.000’i geçer. 1045 yılında Bizanslılar tarafından ele geçirilen Ani, daha sonra 1064’te Selçuklu sultanı Alparslan tarafından ele geçirilir.

Tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Ani, Ermeni mimarisinin seçkin örnekleriyle beraber, Gürcü ve Selçuklu mimarisinin de örneklerini taşıyor. İpek yolu üzerine kurulmuş olması Ani’yi, döneminin zengin kentleri arasına sokmuştur ve öneminin artmasını sağlamıştır.

Ani 1319’daki depremde ağır hasar görmüş, daha sonra Timur tarafından ele geçirilerek tahrip edilmiştir. Buna rağmen 1535 Osmanlı-İran savaşında tamamen terk edilinceye dek, kentte bir nüfusun barındığı anlaşılmaktadır.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login