Antalya’nın Demre ilçesindeki Andriake Antik Kenti’nde, MS. 5 ila 6. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen tabanı mozaiklerle kaplı Bizans kilisesi bulundu.
Andriake ve Myra antik kentlerinde eş zamanlı yürütülen kazıların başkanı Doç. Dr. Nurettin Öztürk, AA’ya yaptığı açıklamada, ‘A Kilisesi’ olarak adlandırdıkları kilisenin üç nefli bazilikal planlı olduğunu belirtti ve “Bazı kısımlarında mozaikleri sağlam kalmış durumda. Zamanla aşınma ve tahribat söz konusu. Kilisenin duvarları gayet sağlam. Sütunlar devrilmiş ve kırılmış bir durumda ortaya çıkarıldı.” dedi.
Öztürk, mimari parçalardan özellikle sütun başlarından yola çıkarak kilisenin MS. 5-6’ncı yüzyıla ait olduğunu düşündüklerini belirterek, kilise içerisinde daha ayrıntılı bilgilerin yer aldığı yazıt parçaları da bulunduğunu söyledi. Kilisede çok sayıda mimari parça ve yazıt olduğunu dile getiren Öztürk, buluntuların incelenmesinden sonra ait olduğu dönemle ilgili kesin bilgilere ulaşacaklarını kaydetti.
Myra-Andrieake Antik Kenti Kazı Başkan Yardımcısı Mehmet Kayhan Murat da Andriake’nin, antik dönemde Akdeniz’deki ticari hareketliliğin yoğun yaşandığı liman olması dolayısıyla önem taşıdığını belirtti. Murat, bölgedeki kazılarda elde edilen buluntular ve çeşitli şehir devletleri sikkelerinden yola çıkılarak bölgenin uzun dönem önemini koruyan bir ticari merkez olduğunun kanıtlandığını kaydetti.
You must be logged in to post a comment Login