Amasya’daki Oluz Höyük kazılarında nazardan korunmak için kullanıldığı düşünülen 2500 yıllık kurşun parçaları bulundu.
Kazı başkanı İstanbul Üniversitesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Dönmez, İHA’ya yaptığı açıklamada, Oluz Höyük’teki bu örneklerin Anadolu’daki ilk örnekler ve en geniş koleksiyon olduğunu düşünüyoruz.” dedi.
Oluz Höyük’te, Pers döneminde halkın kurşun madenine ilgisi olduğunu belirten Dönmez sözlerine şöyle devam etti; “Bu kurşunların Anadolu geleneği olan nazarla ilgili olduğunu düşünmeye başladık. Çünkü kurşun doğada oldukça bol bulunan önemli bir maden. O dönemde silah yapımında kullanıldığı gibi bu kurşunun bolluğunun Anadolu kültüründe bu güne kadar izleyebildiğimiz nazar ve onunla ilgili konularda da kullanıldığını görüyoruz. Büyük olasılıkla nazarı almak için yapılan kurşun dökme gibi bir takım ritüeller vardı. Nazar olduğuna inanılan insanın tepesinden suyun içine ergimiş kurşun dökülür. O şekillere bakılıp da insanda ne kadar nazar var, bunun ölçüsü nedir yorumu yapılır. Buradaki amorf kurşunların da benzer bir ritüelde kullanıldığını düşünüyoruz. Çünkü bunların hiçbiri birbirine benzemiyor. Hepsi farklı şekillerde, farklı büyüklüklerde.”
Dönmez ayrıca, kurşun dökme geleneğinin Orta Asya ve Şamanizm ile ilgili olduğunun düşünüldüğünü ancak Oluz Höyük’te bulunan parçalarla bu geleneğin Anadolu’dan da köken aldığını belirlediklerini vurguladı.
Oluz Höyük
Gözlek Köyü’nün 2 km kuzeybatısında, Toklucak (eski Oluz) köyünün ise yaklaşık 5 km doğusunda bulunan Oluz Höyük, Amasya-Çorum karayolunun 3 km güneyinde yer almakta. 2007 yılında İstanbul Üniversitesi adına Doç. Dr. Şevket Dönmez tarafından sistematik arkeolojik kazıları başlatıldı.
You must be logged in to post a comment Login