Sayısız esere ev sahipliği yapan Ankara’daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde, Neolitik dönem yerleşmesi Çatalhöyük’ün sergilenmekte olan birbirinden güzel ve büyüleyici eserlerini bu listede derledik.
1- Boğa Başı Şeklinde Tören Kabı
2- Oturan Kadın
Pişmiş toprak, MÖ. 5750
İri göğüsleri ve geniş kalçaları nedeniyle her zaman hem tarımla hem de doğurganlıkla ilişkilendirilen kadın figürininin, iki leoparın arasında oturur durumda tasvir edilmesi, onun güçlü bir kişilik olduğunu düşündürmektedir. Bacakları arasındaki yuvarlak şeklin yeni doğmakta olan bir çocuğun başını veya saygın bir atanın kafatasını betimlemesi olasıdır.
3- En Eski Harita
Sıva üzeri boya bezek, MÖ. 6000
Bu duvar resmi Çatalhöyük kasabasının arkasında yükselen Volkanik Hasan Dağı’nı tasvir edebileceği gibi üzerinde geometrik şekiller bulunan stilize bir leopar derisi olması olasılığı üzerinde de durulmaktadır. Eğer ilk olasılık geçerli ise bu duvar resminin dünyanın ilk şehir planı olduğu düşünülmektedir.
4- Silahlar
5- Kemik Kolye
6- Leopar Kabartmaları
Sıva üzeri boya bezek, MÖ. 6000
Leoparların Çatalhöyük insanlarının yaşamında özel bir yeri ya da dinsel bir anlamı olmalıydı. Bu sıvalı leopar kabartmaları bir zamanlar bir Çatalhöyük evinin duvarlarını süslemekteydi. Leopar başının üzerindeki sıva ve boya katları, kabartmaların uzun yıllar Çatalhöyük evlerinde kullanıldığını düşündürmektedir.
7- Obsidyen Ayna
8- Boğa Sahnesi
Sıva üzeri boya bezek, MÖ. 6000
Kırmızı renkte iri boynuzlu, büyük kuyruklu ve çatal toynaklı dili dışarda boğa etrafında leopar postlu son derece hareketli bir grup yer almakta. Çoğunluğu erkek ve hamile bir kadının sahnelendiği resimde, eşekler ile köpek de resmedilmiştir. Boğanın kuyruğu üzerinde bir figür davul olabilecek bir nesne, diğer insanlar ise yay, değnek ve balta tutmaktadır.
9- Kemik saplı obsidiyen bıçak
Sembolik bir anlamı olduğu düşünülen bu bıçak, bir erkek mezarında mezar hediyesi olarak bulunmuştur.
10- Bir Çatalhöyük evinin canlandırması
You must be logged in to post a comment Login