Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Bir Ay İçinde Açılıyor

İki yıl önce Gaziantep’te yapılması planlanan Anadolu Arkeoloji Enstitüsü’nün bir ay içinde açılması ve hizmet vermeye başlaması bekleniyor.

Zeugma ve Karkamış Antik Kentleri ile Yesemek Heykel Atölyesi başta olmak üzere çok sayıda arkeolojik alana sahip Gaziantep’te, 2 yıldır sürdürülen arkeoloji enstitüsü kurulmasına yönelik çalışmalarda sona yaklaşıldığı iddia edildi.

Avrupa Birliği tarafından desteklenen “AB-Türkiye Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Projesi” kapsamında, Bey Mahallesi’ndeki eski öğretmenevi binasının, enstitüye dönüştürülmesi kararı alındığı belirtildi. Ancak bu karar iki sene önce alınmıştı.

(Prof. Dr. Mehmet Özdoğan Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Hakkında Konuştu)

Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama Denetim Büro (KUDEB) ve Dış İlişkiler Daire Başkanlıklarının birlikte yürüttüğü çalışmalar sayesinde, 1 aya kadar hizmet verebilir hale gelmesi planlanan enstitü için çalışmalar aralıksız sürdüğü iddia edildi.

2015 yılında açılacaktı, unutuldu

2015 yılının Şubat ayında Gaziantep’te gerçekleştirilen bir toplantıda Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, tüm önemli isimleri toplayarak Anadolu Arkeoloji Enstitüsünün müjdesini vermişti. Enstitüsü için Avrupa Birliği’nden 10 milyon Euro destek alındığını ve uzun zamandır hayali kurulan enstitüye sonunda kavuşulacağını duyurmuştu. Ancak aradan geçen yıllar içinde konu ile ilgili hiçbir adım atılmadı.

Seçimlere 3 ay kala yapılan bu gövde gösterisi bir seçim vaadi olarak değerlendirilmişti.

“Bilim merkezine ihtiyaç var.”

Şahin, yaptığı açıklamada, yeni kurulan dünya düzeninde, kültürel eserlerin yükselen bir değer olduğunu dile getirdi.

Gaziantep’ten Şanlıurfa Göbeklitepe’ye, Hatay’dan Adıyaman’a kadar uzanan bölgenin, büyük medeniyetleri bünyesinde barındırdığını anlatan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ancak bugüne kadar bölgede arkeolojiye kafa yoran ve dünyada bu konuda söz sahibi insanların bölgeye çekilemediğine dikkati çekti.

Şahin, bölgede alanında uzman kişilerin fikir alışverişinde bulunabilecekleri, araştırmalar yapabilecekleri bir bilim üretim merkezine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Bir aya kadar hizmet vermeye başlayacak

Fatma Şahin, Gaziantep’te arkeoloji enstitüsünün kurulması için yaklaşık 2 yıl önce karar aldıklarını ve bu alanda çalışmalara başladıklarını belirtti ve şöyle konuştu:

“Bu bölgenin böyle bir şeye ihtiyacı var çünkü bu işin anavatanı ve merkezi burası. Bu merkezin İstanbul veya Ankara’da değil de Gaziantep’te kurulması tesadüf değil. Biz bu alandaki gücümüzü bildiğimiz için büyük bir proje ürettik. Bu projeyi de daha anlamlı kılabilmek için Atatürk’ün Gaziantep’e geldiğinde çıkıp halka seslendiği balkonun bulunduğu binanın içini kullandık. Tüm işlemlerin tamamlanması 2 yılımızı aldı. Projenin içerisinde büyük bir dijital kütüphane, külliyat yer alacak. Tüm dünya arkeologlarının da gelip bilgi alışverişi yapabileceği bir merkez olacak. Bu merkez, bölgenin parlayan yıldızı olarak kentin kültürüne ve şehir ekonomisine önemli katkı sağlayacak.”

Gaziantep’in, Türkiye’nin en büyük ekonomisine sahip ilk 5 şehri arasında yer aldığını ancak ilk 3’e girmeyi hedef belirlediklerini belirten Şahin, “Bunu başarabilmemiz için de yüksek teknolojili sanayi, kültürel değerlerine sahip çıkmış turizm yapısına ihtiyacımız var. Bu enstitü de bu anlamda çok önemli bir yapı kazanıyor. O yüzden enstitünün içindeki detaylara baktığınızda dünyanın en iyisi olacak.” diye konuştu.

Enstitü için 10 milyon avroluk bütçe ayrıldığını ve bunu da AB desteğiyle hayata geçirdiklerini kaydeden Şahin, projenin büyük oranda tamamlandığını ve enstitüyü 1 aya kadar görkemli bir törenle hizmete açmayı planladıklarını sözlerine ekledi.


AA

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login