Sibirya’daki Altay dağlarında 1, 500 yıl önce gömüldüğü düşünülen bir bebeğin mumyalanmış kalıntıları bulundu. Bebeğin 1,500 yıl boyunca kapalı kalan bir taştan bir tabut içinde kalması ve deriye sarılı olması doğal mumyalanmaya yol açmış.
Gorno-Altaisk Devlet Üniversitesi’nden yapılan açıklamada “Bebeğin mezarı olan taş tabutun içinde hiç toprak yoktu. Vücut 1,500 yıldan uzun süre havayla dolu odada mühürlü kalmış” denildi. Kazılar Sibirya’daki Altay Cumhuriyeti’nin Moğolistan, Çin ve Kazakistan’a komşu olan Kosh- Agachsky bölgesinde gerçekleştiriliyor.
Çocuğun cinsiyeti ve hangi kültüre ait oldupu bilinmiyor. Fakat üniversitedeki uzmanlar çocuğun yüzyıllar sonra doğan fakat ataları bu bölgeden gelen Hun imparatoru Attila’yla aynı kültüre mensup olabileceğini düşünüyor. Çocuğun genetik kökenlerini araştırmak için DNA analizi yapılacak.
Gorno-Altaisk Devlet Üniversitesi’nden Dr Nikita Konstantinov Siberian Times’a yaptığı açıklamada “Bu belki bir aylık, hatta belki yeni doğmuş bir bebekti. Bebek, yetişkinlerin gömülü öldüğü daha büyük iki tümülüsün arasındaki daha küçük bir tümülüse gömülmüştü. Bu daha büyük tümülüslerin büyük ihtimalle çocuğun anne ve babasına ait olduğunu düşünüyoruz.”
“Taş tabut içinde 1,500 kapalı kalmak bebeğin yumuşak dokusunun ve deri kefenin parçalarının kısmen iyi korunmasına neden olmuş. Maalesef bebeğin kafası iyi korunmamış.”
“Bu kültür hakkında çok az şey biliyoruz, fakat bu dönemdeki diğer kültürlerden farklı olduğunu görebiliyoruz. DNA analizinin bu insanların kim olduğunu, ve o dönemde Altay’daki göç yollarını anlamamıza yardımcı olacağını umuyoruz. Mumyalanmış kalıntılar şu anda üniversitede tutulsa da, araştırmalardan sonra büyük ihtimalle Kosh-Agach’taki yerel müzeye vereceğiz” diyor Konstantinov.
Altayların iklimi insan kalıntılarının kurulmasına özellikle olanak sağlıyor. Daha önce bu bölgelerde, 1993’teki mumyalanmış “Buz Prensesi” gibi birçok önemli keşif yapılmıştı.
IB Times, Siberian Times
You must be logged in to post a comment Login