Almanya’daki Müzeden Yüzlerce Kelt Sikkesi Çalındı

Telefon ve internet bağlantıları kesen soyguncular, Bavyera’daki müzede yüzlerce altın sikkeden oluşan Kelt koleksiyonunu çaldı.

Kelt sikkeleri 1999’da keşfedildi ve MÖ 3. yüzyıla kadar uzanıyor. C: Wikimedia

Hırsızlar, görünüşe göre yerel telefon ve internet bağlantılarını bozduktan sonra Almanya’daki bir müzeden bir yığın Kelt sikkesi çaldı.

Yerel polisin verdiği bilgiye göre, Manching’deki müze çalışanları Salı günü bir “vitrinin kırıldığını” ve 450 sikkeden oluşan koleksiyonun çalındığını keşfetti.

Müfettişler söz konusu soygun ve nasıl gerçekleştiği hakkında başka ayrıntı vermediler, ancak yerel yetkililer telefon ve internet hizmetlerinde bir kesinti olduğunu vurguluyor.

(İlgili: Ukrayna’daki Müzeden İskit Eserlerinin Çalındığı Bildirildi)

Belediye başkanı Herbert Nerb, “Manching’in tamamının bağlantısını kestiler. Müze aslında yüksek güvenlikli bir yer. Ancak polisle tüm bağlantıları koptu.” diyor.

Belediye başkanı, “Bu işi yapanlar profesyonellerdi. Koleksiyonun ortadan kaybolması, Bavyera kasabası için tam bir felaket oldu.” diyor.

Soygun Salı sabahı gerçekleşti. İlk olarak, hırsızlar bir telekomünikasyon tesisindeki bir kabloyu sökerek 1.000’den fazla yerel bağlantıyı kesti. Ancak polis, hedef olduklarına inanarak yakındaki bankalara devriye gönderdi.

Altın sikke koleksiyonu, Manching’deki Kelt ve Roma müzesinin en önemli koleksiyonu olma özelliğini taşıyordu. 1999 yılında keşfedilen sikkeler, MÖ 3. yüzyıla kadar uzanıyor ve polise göre oldukça değerli.

Polis, Manching’deki Kelt ve Roma Müzesi’nin sergi salonuna bariyer bandı yerleştirdi.

Koleksiyon, 20. yüzyılda keşfedilen antik Kelt altınlarının en büyük zulası olarak kabul ediliyor ve neden bu kadar çok altının bir noktada depolandığı ve bölgeye nasıl geldiği bilinmiyor.

Bavyera Bilim ve Sanat Bakanı Markus Blume, “Bu Kelt koleksiyonunun kaybı bir felaket. Tarihimizin bir parçası olarak bu altın sikkelerin yeri doldurulamaz.” diyor.

Söz konusu sikkelerin çalınması, Almanya’daki bir dizi yüksek profilli müze soygununun sonuncusu.

Başka bir soygunda, dünyanın en büyük ikinci altın parası olarak kabul edilen “büyük akçaağaç yaprağı”, 2017’de Berlin’in prestijli Bode müzesinden çalınmıştı.

Hırsızlar ayrıca Kasım 2019’da Dresden Kraliyet Sarayı’ndaki Green Vault müzesine yaptıkları bir gece baskınında 21 parça mücevher ve diğer değerli eşyaları çaldı.

Yetkililer, bu soygunu kötü şöhretli bir suçlu ailenin üyelerinin gerçekleştirdiğine inanıyor. Kabzası elmas kaplı bir kılıç ve 49 karatlık beyaz bir elmas içeren bir omuz parçası dahil olmak üzere mücevherlerden geriye hiçbir iz kalmadı. Alman medyası bunu modern tarihin en büyük sanat soygunu olarak nitelendirdi.


The Guardian. 22 Kasım 2022.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login