Almanya’da Lüks Eşyalar İçeren Orta Çağ Mezarları Bulundu

1.500 yıl önce Almanya’nın Bavyera kentinde ölen zengin bir Orta Çağ adamı, kişisel görünümüne çok önem veren bir savaşçı olabilir.

Fildişi tarağın üzerindeki hayvan sahnelerini içeren süslü oymalar. C: BLfD

Öldüğünde yaklaşık 40 ila 50 yaşlarında olan adam, kaliteli silahlar ve bir atla birlikte gömüldü. Ancak arkeologların yakın zaman önce bildirdiğine üzere, mezarda ayrıca bir makas ve adamın saçını ve sakalını şekillendirmek için kullanılmış olabilecek karmaşık bir şekilde oyulmuş fildişi tarak da dahil olmak üzere lüks banyo malzemeleri vardı.

Ayrıca arkeologlar, öldüğünde yaklaşık 30 ila 40 yaşlarında olan bir kadının bulunduğu ikinci, eşit derecede zengin bir mezar keşfettiler. Kazıyı denetleyen Bavyera Eyaleti Anıtları Koruma Dairesi (BLfD) temsilcileri yaptıkları açıklamada, mezarın mücevher, yiyecek ve muhtemelen kuzey Afrika’dan gelen yüksek kaliteli kırmızı seramik bir kase içerdiğini söylediler.

(Ortaçağ’da Cellat Olmak Nasıl Bir Şeydi?)

Açıklamaya göre, her iki mezar da milattan sonra 6. yüzyıla tarihleniyor. BLfD Konservatörü Mathias Pfeil yaptığı açıklamada, fildişi tarak ve seramik kase bu dönem için oldukça sıra dışı mezar eşyalarıydı ve “o zamanların gerçek lüks malları olmalılar.” diyor.

Bilim insanları iki mezarı, Bavyera’daki Nördlinger Ries veya Ries Krateri’nde buldular. NASA’ya göre, güney Almanya’daki bu antik krater, krater tabanından yaklaşık 200 metre yükselen bir kenar ile yaklaşık 26 kilometre çapında. NASA’nın bildirdiğine göre, 1960’larda bu bir meteor çarpması alanı olarak tanımlandı, ancak alçak irtifaya sahip ince şekli çevresindeki manzaraya karıştığından, krater uydu görüntülerinde kolayca tespit edilemiyor.

Orta Çağ Avrupalıları, bölgeye bir zamanlar devasa bir uzay kayası çarptığını bilmiyor olabilirler, ancak yine de NASA’ya göre 1 km’yi kapsayan bir yerleşim inşa etmek için merkezi çöküntünün belli belirsiz ana hatlarını takip ettiler.

Orta yaşlı bir adamın mezarında bir balta, biz mızrak ve bir kılıç vardı. Hemen yanında bir atın iskeleti bulundu. C: Archäologiebüro Dr. Woidich.

Ceylan benzeri hayvanlar

Kırık ince dişli tarağın restorasyonu sonucunda, nesnenin her iki yanında oyma hayvan bezemeleri ortaya çıkarıldı. Açıklamaya göre, bilim insanları henüz gösterilen hayvan türlerini doğrulamamış olsa da, sahnelerde ceylana benzeyen hayvanlar yırtıcılardan kaçmak için sıçrarken gösterilmiş.

Taraklar genellikle Orta Çağ mezarlarında bulunan fakat bu kadar kaliteli bir malzemeden yapılmayan basit objelerdendi. 6. yüzyıl mezarlarında fildişi oymaları nadir ve bu dönemden çok az sayıda süslü oyma fildişi tarak biliniyor. Bu döneme ait daha önce tanımlanan tarakların tamamında av sahneleri yerine Hıristiyan motifleri işlenmiştir.

Adamın iskeletinin yanında, mahmuzlar ve dizgin parçalarıyla birlikte bir atın kalıntıları yatıyordu. Araştırmacılar, mezarda ayrıca bir savaş baltası, mızrak, kalkan ve uzun kılıç da dahil olmak üzere, sahiplerinin zengin ve önemli olduğunu gösteren silahlar olduğunu söylüyor.

Milattan sonra altıncı yüzyılda, Kuzey Afrika’da bunun gibi kırmızı seramik kaseler üretildi. C: BLfD.

Kadının mezarında korunmuş yumurta gibi gıda maddelerinin yanı sıra, ahşap dokuma tezgahı aksesuarı olan ve ipleri sıkmak için kullanılan bir dokuma kılıç bulundu. Ancak cenazesindeki asıl göze çarpan parça, mükemmel durumda olan kırmızı kaseydi. İki mezardaki diğer kaplardan farklı olarak bu çömlek yerel olarak üretilmemişti. Daha ziyade, Akdeniz ticaretinden bilinen bir tarzdı ve muhtemelen Kuzey Afrika’da, şimdi Tunus olan yerden gelmişti.

Kasenin tabanına bir haç damgası basılmıştı ve kasenin kenarına oyulmuş işaretler büyülü semboller veya rünler olabilir. Belki de kasenin sahibinin adı yazıyordu.

Ancak araştırmacılar, yazıtın ne anlama gelebileceğini belirlemek için daha fazla analiz yapılması gerektiğini söyledi.


Live Science. 18 Ekim 2021.

Bilkent Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu.

You must be logged in to post a comment Login