Almanya’da Keltlere Ait Kavisli Sikkeler Bulundu

Arkeologlar, kuzeydoğu Almanya’da, yaklaşık 2.000 yıl önce Keltlerin yaşamadığı bir bölgede 41 Kelt sikkesi keşfettiler.

Almanya’nın Brandenburg bölgesinde keşfedilen sikkelerden 11 tanesi C: W. Herkt

Brandenburg Kültür Bakanı Manja Schüle, 41 altın sikkenin 2.000 yıldan daha uzun bir süre önce basıldığını ve Brandenburg’da bilinen ilk Kelt altın koleksiyonu olduğunu söylüyor.

Madeni paralar kavisli ve bu özellikleri, “gökkuşağı kupaları” anlamına gelen Almanca “regenbogenschüsselchen” kelimesine ilham verdi.

Almanya’daki Schloss Friedenstein Gotha Vakfı’nda nümizmatik uzmanı ve araştırma görevlisi olan Marjanko Pilekić, “Tıpkı yaygın inanışa göre gökkuşağının sonunda bir kap altın olduğu efsanesi gibi, gökkuşağının Dünya’ya değdiği yerde bu gökkuşağı kapları bulundu.” diyor.

(İlgili: Geniş Bir Coğrafyada Yaşamış Gizemli Kültür: Keltler Kimdi?)

Pilekić, başka bir bilgiye göre, gökkuşağı kaplarının “doğrudan gökten düştüğü ve şanslı tılsımlar ve iyileştirici etkisi olan nesneler olarak kabul ediliyor.” diye ekliyor.

Yığın, Brandenburg Eyalet Miras Yönetimi ve Arkeoloji Devlet Müzesi’nde (BLDAM) gönüllü bir arkeolog olan Wolfgang Herkt tarafından 2017 yılında Baitz köyü yakınlarında keşfedildi.

kupa şeklindeki Kelt altın sikkelerinden bir seçki. C: T. Kersting/BLDAM

Herkt, yerel bir çiftliği aramak için bir toprak sahibinden izin aldıktan sonra, altın ve parlak bir şey fark etti. Pilekić, “Ona küçük bir likör şişesinin kapağını hatırlattı. Ancak, o bir Kelt sikkesiydi.”

Herkt, 10 sikke daha bulduktan sonra, keşfi Arkeoloji Devlet Müzesi’ne bildirdi. Arkeologların çalışmasından sonra sikkelerin sayısı 41’e çıktı. Herkt yaptığı açıklamada, “Bu, muhtemelen ömür boyu yalnızca bir kez yapabileceğiniz olağanüstü bir keşif. Böyle bir bulguyla ülke tarihinin araştırılmasına katkıda bulunabilmek güzel bir duygu.” diyor.

Pilekić, sikkelerin ağırlığını ve boyutunu diğer antik gökkuşağı kaplarınınkilerle karşılaştırarak, demir çağının sonlarına, yani MÖ 125 ile MÖ 30 yılları arasına tarihlemeyi başardı.

O dönemde, La Tène’nin Kelt arkeolojik kültürünün temel alanları (yaklaşık MÖ 450’den MÖ 1. yüzyılda Roma fethine kadar) günümüzde İngiltere, Fransa, Belçika, İsviçre, Avusturya, Güney Almanya ve Çek Cumhuriyeti olan bölgeleri kapsıyordu. Pilekić, Güney Almanya’da bu türden çok sayıda gökkuşağı kapları bulduklarını söylüyor.

Ancak Keltler Brandenburg’da yaşamıyordu, bu nedenle keşif, Demir Çağı Avrupa’sının geniş ticaret ağlarına sahip olduğunu gösteriyor.

Brandenburg’dan bir Kelt sikkesinin yakından görünümü. C: M. Pilekić

Frankfurt Goethe Üniversitesi’nde Antik Çağ’da sikke, para ve ekonomi arkeolojisi alanında doktora adayı olan Pilekić, bulunan tüm sikkelerin süslemesiz olduğunu, yani bunların “düz gökkuşağı kapları” olduğunu söylüyor.

Koleksiyondaki sikkeler birbirine benzer olduğu için, büyük olasılıkla bunların tamamının aynı anda gömüldüğünü belirtiyor. Bununla birlikte, şimdiye kadar bulunan bu türden en büyük ikinci “sade” gökkuşağı kupası koleksiyonunun Brandenburg’a nasıl geldiği bir sır.

Pilekić, “Bu bulgu, bu madeni para türlerinin yayılım alanını bir kez daha genişletiyor ve bunun bize henüz bilmediğimiz neler söyleyebileceğini bulmaya çalışacağız.” diyor.


Live Science. 13 Ocak 2022.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login