Almanya’da, yaklaşık 11 milyon yıl önce yaşamış ve sadece 10 kilogram ağırlığında olan bilinen en küçük kuyruksuz maymun bulundu.
İlk defa 11 milyon yıl önce Miyosen Avrupa’sında birlikte yaşayan iki eski kuyruksuz maymun türü bulundu. Yeni bir araştırmaya göre, Almanya’daki eski kuyruksuz maymunlar çevrelerindeki kaynakları paylaşarak bir arada yaşıyordu.
Almanya’nın Bavyera kentindeki Hammerschmiede fosil alanı, 11,6 milyon yıl önceki geç Miyosen dönemine tarihlenen eski büyük maymun Danuvius’un olağanüstü kalıntılarıyla tanınıyor. Diğer uzmanlar, Danuvius’un bir hominid olup olmadığını veya bunun yeni bir cins olup olmadığını destekleyen kanıtlara karşı çıkıyor.
Avrupa’daki hiçbir Miyosen bölgesinde birden fazla fosil kuyruksuz maymun türünün bulunduğu bilinmiyor ve Hammerschmiede de şimdiye kadar bir istisna değildi. Yeni çalışmada ise Böhme ve meslektaşları, Danuvius ile aynı katmandan ikinci bir büyük maymun türü tespit ettiler.
(İlgili: Türkiye’de Bulunan Maymun, İnsanın Kökenini Yeniden Yazıyor!)
Bu yeni maymun, boyutu ve şekli Danuvius’tan ve bilinen diğer tüm maymunlardan farklı olan iki diş ve bir diz kapağından oluşan kısmi kalıntılarla temsil ediliyor. Araştırmacılar bu yeni türe Buronius manfredschmidi adını verdiler.
Dişlerin ve diz kapağının yapısına dayanarak, Buronius’un yapraklar gibi yumuşak yiyeceklerle beslenen usta bir tırmanıcı olduğu sonucuna varıldı. Fosillerin boyutundan yola çıkarak araştırmacılar, tam vücut büyüklüğünün yaklaşık 10 kg olduğunu tahmin ediyorlar; bu da Buronius’u bilinen en küçük büyük maymun yapıyor.
Bu özellikler Buronius’un, daha sert yiyeceklerle beslenen, daha büyük gövdeli bir tür olan Danuvius’tan farklı bir yaşam tarzına sahip olduğunu gösteriyor. Bu farklılıklar muhtemelen bu iki türün, Borneo ve Sumatra’daki yaşam alanlarını paylaşan modern şebekler ve orangutanlara benzer şekilde, kaynaklar için rekabet etmeden bir yaşam alanını paylaşmasına olanak tanıdı.
Bu keşif, birden fazla eski kuyruksuz maymun türünün bulunduğu Avrupa Miyosen fosil alanının bilinen ilk örneği. Araştırmacılar diğer benzer sitelerin yeniden incelenmesinin bu birlikte yaşama davranışına ilişkin daha fazla örneği ortaya çıkarabileceğini öne sürüyorlar.
Makalenin yazarları, “Hammerschmiede’nin yeni büyük maymunu Buronius manfredschmidi, yaklaşık 10 kg vücut ağırlığıyla yalnızca bilinen en küçük kuyruksuz maymun değil, aynı zamanda Avrupa için onaylanmış ilk hominid sintopi (İki türün aynı anda aynı habitatta birlikte bulunması) vakası. Yaprak yiyen Buronius, yaşam alanını omnivor iki ayaklı maymun Danuvius guggenmosi ile paylaşıyordu.” diyor.
Public Library of Science. 7 Haziran 2024.
Makale: Böhme et al. 2024. Buronius manfredschmidi—A new small hominid from the early late Miocene of Hammerschmiede (Bavaria, Germany), PLoS ONE.
You must be logged in to post a comment Login