Alman Arkeoloji Enstitüsü’nden Martin Bachmann Vefat Etti

Alman Arkeoloji Enstitüsü İstanbul Şubesi Müdür Vekili ve Pergamon Kazı Başkan Vekili 52 yaşındaki arkeolog Martin Bachmann, 3 Ağustos günü İstanbul’da kalp krizinden yaşamını yitirdi.

bach

Aynı zamanda mimarlık tarihi uzmanı olan Dr. Martin Bachmann, öğrenciyken Pergamon Antik Kenti kazılarına katıldı ve bir daha Bergama’dan ayrılmadı. Bergama’da restorasyonlardan sorumlu baş mimar olan Bachmann, Eflatunpınar ve Karasis kazılarında görev alıp, alan araştırmaları yaptı.

Arkeolog Bachmann için “Türkiye ve Bergama aşığı biriydi” ifadelerini kullanan Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Bergama Kazı Başkan Yardımcısı Yrd. Doç.Dr. Güler Ateş, “Onun beklenmedik ölüm haberi ile derinden sarsıldık. Bergama’nın onda özel bir yeri vardı. Henüz yirmili yaşlarda bir öğrenciyken geldiği Bergama’ya aşık olduğunu söylerdi.”

bachmann

“Öğrencilik yıllarından itibaren Bergamalı ustalar ve işçilerle çalıştığından kısa sürede oldukça iyi Türkçe konuşmaya başlamıştı. Bachmann ölümüne kadar Bergamalı olarak kaldı. Bergama Kale mahallesinde eski bir Rum evi almış, ailesiyle yaz aylarının büyük bölümünü bu evde geçirmekteydi. Önemli bir kayıp, çok üzgünüz” dedi.

Alman Arkeoloji Enstitüsü’nün belirttiğine göre, “Dr.-Ing. Martin Bachmann’in Türkiye’deki tüm dostları, yakınları ve meslektaşlarının başsağlığı mesajlarını ifade edebilmeleri için, Alman Arkeoloji Enstitüsü İstanbul Şubesi kütüphanesi önünde bir taziye defteri” bulunuyor.

Enstitü ayrıca Alman Arkeoloji Enstitüsü İstanbul Şubesi tarafından düzenlenecek olan törenin tarihinin henüz belli olmadığını fakat sonradan bildirileceğini söyledi.

 Bachmann’ın Projeleri

1986 – 1996 yılları arasında Karlsruhe Üniversitesi’nde mimarlık eğitimi alan Dr. Martin Bachmann, Türkiye’deki kültürel mirasın korunması konusunda gerek Bergama’da, gerekse İstanbul’da önemli projeleri yönetti. Özellikle Osmanlı ahşap mimarisi konusunda kurduğu bir ekiple yıkılmakta olan ahşap evler ve köşklerin belgelenmesine ve arşivlenmesi çalışmalarında bulundu.

Kızıl Avlu

Kızıl Avlu

Bachmann’ın kendi başına yürüttü en önemli projesi ise Bergama’daki Kızıl Avlu’nun restorasyonu oldu. Mısır Tanrısı Sekhmet’in heykelinin ayağa kaldırılmasında önemli rol oynadı. Bergama’da gerek Bergama Belediyesi’nin, gerekse İl Kültür Müdürlüğü’nün yürüttüğü restorasyon projelerine bilimsel danışmanlık yapmaktaydı. Bunlardan en önemlisi Kızıl Avlu kuzey kulesi olan Kurtuluş Camii restorasyonu ve kentin sur duvarlarının kısmi restorasyonu oldu.


Hürriyet

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login