Hitit Medeniyeti’nin önemli merkezlerinden Alacahöyük’te yapılan kazılarda 3700 yıllık tunçtan motifli saç iğneleri ve boynuzdan takı bulundu.
Hititlere ait maden atölyesinin odalarında 2009 yılında başlanan kazılarda, Hititlerin saçlarını toplarken kullandığı iğneler bulunuyor.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu AA’ya yaptığı açıklamada, bakıra kalay katarak oluşturulan tunçtan yapılmış saç iğneleri bulduklarını belirtti ve bulunan dört saç iğnesinin üzerindeki motiflerin oldukça ilgi çekici olduğunu söyledi.
Çınaroğlu sözlerine şöyle devam etti; “Karpuz dilimli, mercimek başlı ve piramit şeklinde motiflere sahip bu iğnelerin Hitit kadınlarının saçlarını toplamada kullandığını tahmin ediyoruz. Saç iğnelerini kraliyet ailesinin ya da halkın kullandığı yönünde kesin kalıntılar bulunamadığını, her iki kesimin de bu iğneleri kullanabilir. Hititler temiz yüzlü sakalsız olmakla övünüyorlar. Ama Asurlular sakallı. Kişisel kanaatim bu iğneleri kadınların taktığı. Hitit krallarının küpe taktığını ya da boyunlarına bir şeyler taktığını biliyoruz. Bunları halk kullanmış olmalı”
Başka bir alandaki kazıda da boynuzdan takı eşyası bulunduğunu bildiren Çınaroğlu, “Üzerinde bazı motifler var. Göz yapılmış gibi. Güzel bir takı. Ne boynuzu olduğunu bilmiyoruz. Bu da halkın kullandığı bir takı, Hititler döneminde yoğun olarak bu tür takılar kullanılıyor. Hititlerin bu süs eşyalarına meraklı olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
Alacahöyük
İlk milli kazı olan Alaca Höyük Kazısı, Mustafa Kemal Atatürk’ün desteği ile Dr. Hamit Zübeyr Koşay başkanlığında 1935 yılı 22 Ağustos günü başlamıştır. 1948 yılına kadar kesintisiz devam eden kazılar Eski Tunç Çağı Hatti dönemine tarihlenen kral mezarları ile bilim dünyasında tanınmıştır. Kazılardan çıkan buluntular dönemin sosyo-ekonomik yapısını yansıttığı gibi Hatti döneminin ulaştığı üstün noktayı göstermesi açısından önemlidir. Yeni dönem Alaca Höyük kazıları ise 1997 yılından itibaren Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu başkanlığında devam etmektedir.
Mezopotamya’daki Ur Kral mezarlarının çağdaşı olan Alaca Höyük Eski Tunç Çağ prens ve prenses mezarlarında açığa çıkartılan standartlar, güneş kursları, sisturumlar, altın, gümüş ve tunç kap kacaklar, takılar ve mobilya aksamları, bilim âlemi ve aydın kesimce çok iyi tanınmaktadır. Bunlar arasından özellikle standartlar/güneş kursları yanlış bir algılama ile “Hitit güneş kursları” olarak yaygın bir şekilde anılmaktadır. Hâlbuki bu eserler, Hititlerin Anadolu’ya gelişlerinden yaklaşık 300-350 yıl öncesine, Eski Tunç Dönemine, bir başka deyişle Hatti Çağına aittir. Büyük olasılıkla, Alaca Höyük krali mezarları, Alaca Höyüklü Hatti prens ve prenseslerine ait olmalıdır.
Bu standartlar/güneş kursları başta Ankara Üniversitesi olmak üzere, birçok kuruluşun simgesi haline gelmiştir. Kuzey Kıbrıs Cemaat Meclisi, bir zamanlar Kültür Bakanlığı, Ankara şehrinin mahkeme ile tescilli simgesi, Eti Bisküvileri, Hitit Gıda ve Hitit Seramik bunlardan birkaçıdır.
alacahoyukkazisi.com
You must be logged in to post a comment Login