Afyon’da Esirüddin Ebheri adına 12. yüzyılda Selçuklular tarafından yaptırılan kümbetteki sandukadan kalıntıların çalındığı ortaya çıktı.
Afyonkarahisar’ın Çay İlçesi Eber Kasabası’nda mezarlık içinde yer alan sekizgen bir gövde üzerinde, sekizgen bir külah olan kümbet, 12. yüzyılda Selçuklular tarafından dönemin önemli alimlerinden olduğu belirtilen Esirüddin Ebheri adına yaptırılmıştı.
Şimdi ise iddiaya göre define avcıları, tarihi sekizgen şeklindeki kümbetin içerisindeki sandukada Ebheri’ye ait olduğu öne sürülen kalıntıları çaldı.
(Ani Ören Yeri’nde Selçuklu Kümbeti ve Mezarları Bulundu)
Kümbetin alt kesimi moloz ve devşirme taş, üstü tuğla örgülü. Kapısı, söve taşları Bizans Dönemi yapı taşlarından devşirme olarak kullanılmış yapıdaki kapı boşluğu altında ölü gömme yeri olan kaideye geçişi sağlayan bir küçük kapı bulunuyor.
Geçtiğimiz yıllarda sandukanın tabanı restorasyon çalışmalarında kapatıldı. Kümbetin alt katında, yani mezar odası olarak bilinen bölümünde ise restorasyon çalışmalarından arta kalan çimento torbaları yer alıyor. Sandukadaki iskelet kalıntılarına ne olduğu ve bunların ne zaman çalındığı ise bilinmiyor.
Kümbet, ünlü Selçuklu Sultanı III. Gıyâseddin Keyhüsrev tarafından, Selçuklulara özgü sekizgen külahlı olacak şekilde yapılmış.
Bolvadinli emekli imam ve araştırmacı Seydi Tosun, Kümbetin altında bulunan ve Esirüddin Ebheri’nin kalıntılarını barındıran mezar odasının boş olduğunu belirtti ve mezar odasındaki kalıntıların çalındığını öne sürdü.
Tosun, “Maalesef bazı kendini bilmez insanlar daha doğrusu define avcıları tarafından kümbetin altında bulunan Esirüddin Ebheri sandukası çalındı, şu anda yok. Sanduka kazılmış sonrasında ise üstü kapatılmış. Esirüddin Ebheri’nin türbesi kaybolmuştur. Bu da bizi üzmektedir.”
Emekli Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Uyan, olayın geçmişinin 30 yıldan fazla olduğunu dile getirerek, “Biz o zaman o dönemlerde Eber Gölü’nde foto safarileri düzenliyorduk, o kümbete de gitmiştik. Orası boştu, yıkık bir haldeydi. Yaklaşık 30 yıl önce. O zaman belediye başkanı tamir etti. Bizim dönemimizde restore ettirdik. Mantığım ermiyor, neden böyle bir şey yapılır? O dönemlerde kaçak kazılar yapılıyordu ve biz mücadele ediyorduk. Ancak o dönemde araştırdık ceset nasıl çalındı, kim çaldı fakat bulamadık ve bu basına yansımadı. O zaman inanın utanmıştım, Esirüddin Ebheri bizim en büyük atalarımızdan birisiydi.” dedi.
You must be logged in to post a comment Login