Arkeologlar bir Yunan adasında, salyangozlardan nadir bulunan mor boya üreten 3.600 yıllık bir atölye keşfettiler.
Yapılan analizlere göre Yunanistan’ın Aegina adası, Geç Tunç Çağı’na ait mor boya atölyesine ev sahipliği yapıyordu.
Renkli boyalar, Geç Tunç Çağı’nda Akdeniz bölgesinde önemli bir meta idi ve bu boyaların üretimini anlamak, o dönemdeki kültür ve ticaretin yorumlanması açısından değerli. Yeni çalışmada Berger ve meslektaşları, Saron Körfezi’ndeki Aegina Kolonna’da bulunan MÖ 16. yüzyıla ait bir mor boya atölyesi alanını tanımlıyor.
Bu bölgede bir boya atölyesinin bulunduğuna dair üç ana kanıt bulunuyor: muhtemelen boya kaplarının kalıntıları olan seramik parçaları üzerinde korunmuş mor pigment; öğütme taşları ve bir atık çukuru da dahil olmak üzere boyama aletleri; ve bu pigmentler için toplanan deniz salyangozlarının ezilmiş kabukları.
(İlgili: İngiltere’de İlk Kez Tire Moru Kalıntısı Bulundu)
Kabukların analizi ve pigmentlerin kimyasal bileşimi, atölyede ağırlıklı olarak bir Akdeniz salyangozu türünün, şeritli dye-murex’in kullanıldığını gösteriyor.
Bu bölgede yapılan kazı çalışmalarında, başta domuz yavruları ve kuzular olmak üzere genç memelilere ait çok sayıda yanmış kemik de ortaya çıkarıldı. Yazarlar, bu kemikler ile boya üretimi arasındaki bağlantı henüz tam olarak açıklığa kavuşmamış olsa da, bunların, diğer kültürel alanlardan da bilinen bir uygulama olan, üretim alanını korumak için manevi adak olarak kurban edilen hayvanların kalıntıları olabileceğini öne sürüyorlar.
Bu alan Miken mor boya üretiminin araç ve süreçlerine dair değerli bilgiler sunuyor. Daha fazla araştırma, Kolonna Aegina’daki boya üretiminin boyutu, sahadaki işlemlerin ayrıntıları ve bu boyanın bölgesel ticarette kullanımı hakkında daha fazla bilgi ortaya çıkarabilir.
Araştırmacılar şöyle ekliyor: “İlk kez, çok sayıda ezilmiş yumuşakça kabuğu ve birkaç işlevsel tesisle birlikte, iyi korunmuş pigmentin dikkat çekici miktarlarının keşfi, yaklaşık 3.600 yıl önce Yunan adası Aegina’da mor boya üretimi hakkında ayrıntılı bir fikir edinilmesini sağlıyor.
“HPLC ile kimyasal inceleme, malakolojik, zoolojik ve arkeolojik çalışmalar, erken boya üretiminin teknik sürecini ve özelliklerini ortaya koymakta ve Geç Tunç Çağı yerleşimi içinde bir atölye olduğunu kanıtlıyor.”
Public Library of Science. 12 Haziran 2024.
Makale: Berger, L., Forstenpointner, G., Frühauf, P., & Kanz, F. (2024). More than just a color: Archaeological, analytical, and procedural aspects of Late Bronze Age purple-dye production at Cape Kolonna, Aegina. Plos one, 19(6), e0304340.
You must be logged in to post a comment Login