Perre Antik Kenti’nde bulunan bronz diplomada, Suriye’de askerlik yapan bir kişiye Roma vatandaşlığı ve evlenme hakkının verildiği yazıyor.
Adıyaman’da yer alan Perre Antik Kenti’nde 2001 yılında başlayan ve aralıklarla süren kazı çalışmalarında bu yıl tarihi Roma çeşmesi, büyük mimari bloklar, su kanalları ve çeşitli mimari yapılar ortaya çıkarıldı.
Kommagene Krallığı’nın beş büyük kentinden biri olan Adıyaman’daki Perre Antik Kenti’nde sürdürülen kazı çalışmalarında, 1898 yıl öncesine ait bronz askeri diploma bulundu.
(Adıyaman’daki Antik Kentte 1.500 Yıllık İnsan İskeletleri Bulundu)
Yapılan incelemede, 1898 yıl öncesine ait olduğu belirlenen diplomada bireysel bilgiler yer alıyor. Diplomada, Calcilius Antiquus isimli kişinin Suriye eyaletinde 20 yıl askerlik yaptığı ve böylece evlenmeye ve bölgenin vatandaşı olmaya hak kazandığı yazıyor. Diploma, milattan sonra 123 yılında, yani Roma imparatoru Hadrianus zamanında verilmişti.
Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, askeri diplomaya kazı çalışmalarının son gününde ulaştıklarını belirtiyor.
Eski çağ tarihi ve dilleri uzmanı Prof. Dr. Mustafa Hamdi Sayar’ın Latince diploma üzerindeki çeviri çalışmaları sonucunda levhanın askeri diploma olduğu belirlendi.
Müze Müdürü Mehmet Alkan, o dönemde bu belgelerden dünyada 100.000 adet basıldığını ve sadece 800’nün bugüne ulaştığını belirtiyor ve şöyle devam ediyor: “Bunlardan da 650 tanesinde çalışıldığını biliyoruz. Bu askeri diploma ile beraber heyecan verici bir sezonu geride bıraktık. 2022 yılında ara verdiğimiz kazılara tekrar devam edeceğiz.”
Perre Antik Kenti
Eski kaynaklarda Me’arath gazze Pörön, Mezopotamya’da ise Pirin ve Perin olarak bilinen Kommagene Krallığı’nın beş büyük kentinden biri olan Perre Antik Kenti, Melitene’yi (Malatya) başkent Samosata’ya (Samsat) bağlayan yol güzergahı üzerinde olması nedeniyle geçmişte jeopolitik bir öneme sahipti.
Hierapolis (Kutsal Şehir) olarak anılan Perre MS 325 yılında Nicaea’de (İznik) toplanan İncil konsiline Piskopos İoannes Perdos yönetimindeki Persidas eyaletinin bir şehri olarak katıldı. MS 433 yılında Samosata’lı (Samsatlı) Andreasın Alexander’e yazdığı mektupta Perre’de bulunan bazı önemli piskoposlardan bahsetmesi kentin dinsel açıdan da önemli bir kent olduğunu gösteriyor.
Antik Roma kaynaklarında suyunun güzelliğinden ve kervanlar, yolcular ve ordular tarafından dinlenme yeri olarak kullanıldığı anlatılıyor. Bahsedilen suyun aktığı Roma Çeşmesi günümüzde halen kullanılıyor.
Perre Antik Kenti, Bizans Dönemi’nden sonra önemini yitirdi ve eski parlak dönemini bir daha yakalayamadı.
You must be logged in to post a comment Login