Adıyaman’da Kommagene Bienali Ziyaretçilerini Bekliyor

Adıyaman’da “Hayali bir uygarlık” temasıyla hayata geçirilen Kommagene Bienali, 20 Ağustos – 20 Ekim tarihleri arasında ziyaretçilerini bekliyor.

20 Ekim’e kadar sürecek bienalde, ana mekan “ADA” olmak üzere Nemrut Zirvesi, Kahta Kalesi, Cendere Köprüsü gibi mekanlarda sanatçılar, sergiler ve doğal malzemeler kullanarak yapacakları yerleştirmeleri sergileyecek. Teması “Hayali Bir Uygarlık” olan bienalde, 23 ülkeden 53 sanatçı eserlerini sergiliyor.

Kommagene Bienali’ni ziyaret eden kişiler, Adıyaman’ın Nemrut, Kahta Kalesi, Cendere Köprüsü, Karakuş Tümülüsü, Arsemia gibi eşsiz kültürel miras alanlarında, günümüz sanatçıların modern eserlerini görme fırsatını da yakalıyor.

Tarihte önemli uygarlıklara ev sahipliği yapmış Adıyaman, günümüzde de çağdaş sanat eserlerine ev sahipliği yaparak, geçmişle bugünü birbirine bağlıyor.

İki ay boyunca çeşitli atölyeler, söyleşiler, konserler ve sergilerin yapılacağı bienalin küratörlüğünü Nihat Özdal yapıyor.

Adıyaman, Kahta ve çevresi binlerce yıl boyunca çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yaptı. Güçlü uygarlıklar bugüne kadar ulaşan güçlü izler bıraktı. MÖ 2000 yıllarından Kommagene Krallığının kuruluşuna kadar (MÖ 69) Hititler, Mitanniler, Aramiler, Asurlular, Geç Hititliler, Persler, Kummurlar ile Makedonyalı Büyük İskender’in hakimiyeti ve Doğu Roma imparatorluğu egemenliği hüküm sürdü. MS 670’te Emeviler, 758’de Bizans ve Sasaniler, 926’da Hamdaniler, 1226’da Selçuklular, 1284’e kadar Memlüklüler, Artuklular ve Dulkadiroğulları, 1393’te Timur ve 1516’dan sonra da Osmanlı İmparatorluğu bölgeye hakim oldu.

Hayali bir uygarlık; kurgusal bir arkeoloji, kurgusal bir tarih, kurgusal bir dil, kurgusal bir ekonomi, kurgusal bir müzik, kurgusal semboller, kurgusal tarım, kurgusal mimari, kurgusal gastronomi, kurgusal moda, kurgusal kanunlar… Farklı disiplinlerden sanatçılar bu sorulara cevaplarla Kommagene Bienalinde yer alıyor.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login