Adıyaman’da Bulunan Balıklı Oda Mozaiği

Adıyaman’da yer alan Samosata Antik Kenti’nde, 1978 -1987 kazılarında bulunan Balıklı Oda Mozaiği, Hellenistik döneme tarihleniyor.

Balıklı Oda Mozaiği, merkezi emblema. ( C: G. Damdere, Adıyaman Arkeoloji Müzesi )

Kommagene Krallığı’nın başkenti olan Samosata’daki Mithridates Sarayı’nda bulunan eser, günümüzde Adıyaman Müzesi’nde sergileniyor.

Saray yapısının Balıklı Oda olarak adlandırılan bölümünün zemininde bulunan mozaiğin tamamı yaklaşık 16 metrekareyken, sergilenen kısmı ise 3 metrekarelik bir alan kaplıyor. Mozaiğin emblema kısmı siyah bir fon üzerinde yer alan hareketli yunuslar ve ortalarında yer alan sivri dipli bir ticari amphoradan oluşuyor. Sarı ve kahverengi tesseralarla oluşturulan yunusların yüzgeçleri kırmızı renkli. 

Kısa kenardaki balık figürleri. ( C: G. Damdere, Adıyaman Arkeoloji Müzesi )

Opus tesellatum tekniği ile yapılan mozaikte, emblemadan sonra yaklaşık 20 santimetre genişliğindeki uzun ve kısa kenarlarda da balık motifleri yer alıyor. 

Kısa kenarlardan birinde yer alan küçük balık figürü. ( C: G. Damdere, Adıyaman Arkeoloji Müzesi )

Zeugma’da ele geçen iki adet mozaikte yer alan Samosatalı Zosimos imzası sayesinde kentin Roma döneminde de mozaik konusunda faal olduğu biliniyor. Kazılar sonrasında sular altında kalan Samosata, günümüzde Atatürk Barajı’nın altında yer alıyor. 


Yararlanılan kaynak: DAMDERE, G. (2019). Kommagene Krallığı’nda Deniz Konulu Mozaik Döşemeler, 31-32.

You must be logged in to post a comment Login