Adana’da 2007 yılında başlayan Tatarlı Höyük kazılarının 8. dönem kazı çalışmaları başladı.
Tatarlı Höyük’te bugüne kadar yapılan çalışmalarda günümüzden yaklaşık 3 bin 500 yıl önce Çukurova’da yerel bir krallık olan Kizzuwatna’nın en büyük yerleşimlerinden biri olduğu anlaşıldı. Yerleşimde Tapınak Kompleksi, Yukarı Şehri koruyan sur sistemini ve kulesi ile bu alana ulaşımı sağlayan rampalı taş döşemeli Tören Yolu açığa çıkarıldı.
Kazılarla ilgili açıklama yapan Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. K. Serdar Girginer, kazı evi olarak uzun yıllar hizmet verecek olan Tatarlı Höyük Kazıları ve Bilimsel Araştırma Kompleksi’nin (ÇÜ-BAK) açılışını yapmayı planladıklarını belirtti ve “Bu sezon tapınak kompleksinin batısında yer alan açmalarda yerleşimin stratigrafik sürecine dair çalışmalar planlanmaktadır. Özellikle Demir Çağı ve M.Ö. 2. bin yılla ilgili verilerimizin zenginleşeceğini umuyoruz. Bilindiği gibi Tatarlı Höyüğü’nün, Hitit Kraliçesi Kizzuwatnalı Puduhepa’nın memleketi Lavazantiya ile aynı yerleşim yeri olduğu düşünülüyor.” dedi.
Tatarlı Höyük
Adana İl merkezinin yaklaşık 50 km. Ceyhan İlçesi’nin ise 24 km. doğusunda, Tatarlı Köyü içinde yer alan bir höyüktür. Tatarlı Höyük’ün, Hititler dönemi boyunca bağımsız olarak varlığını sürdüren, Hitit İmparatorluğu’nun son dönemlerinde İmparatorluğa katılan Kizzuwatna Krallığı’nın en önemli yerleşimlerinden biri olduğu belirtilmektedir. MÖ 2. binyılda olduğu kadar Demir Çağı ve Helenistik Dönem’de de kutsal niteliğini sürdürdüğü anlaşılmaktadır. İlk olarak M. V. Seton-Williams başkanlığında yapılan Kilikya Yüzey Araştırmaları sırasında 1951 yılında saptanan Tatarlı Höyük, James Mellaart tarafından yüzey araştırmasında Erken Tunç Çağı yerleşimin olarak tanımlanmıştır.
cihan
İtalya’daki Mağaranın Derinlerinde 4.000 Yıllık Hançer Bulundu
Çin Seddi’nin Kökenini 300 Yıl Geriye Çeken Kalıntılar Bulundu
İberya’da Bulunan Çivili Kafatasları Farklı Anlamlara Sahipti
Arap Yarımadası’nda Taş Bıçak Üretiminin En Eski Kanıtı Bulundu
Perge Antik Kenti’nde İki Metrelik Aphrodite Heykeli Bulundu
Bronz Marcus Aurelius Heykeli Yıllar Sonra Türkiye’ye Dönüyor!
Tarih Öncesinde Sanat ve Şamanizm: Neyir Kolankaya Röportajı
You must be logged in to post a comment Login