Yeni bir araştırma, primat türlerinin uyku özelliklerini inceleyerek insanların diğer primatlara göre daha az ve verimli uyuduğunu ortaya koydu.
Duke Üniversitesi’ndeki araştırmacılar Evrimsel Antropoloji Dergisi’nde (Evolutionary Anthropology) yeni bir çalışma yayınladılar. Araştırmalarında, bilimsel kaynakları tarayarak babunlardan insanlara kadar 21 farklı primat türünün uyku özelliklerini bir araya getirdikleri bir veri tabanı oluşturdular. Daha sonra istatiksel tekniklerini kullanarak her bir türün primat soy ağacındaki yerini tespit ettiler. Buna göre insan türü diğer memeli ve primat akrabalarından daha az ve daha verimli uyuyor.
İnsanlar günde ortalama 7 saat uykuya ihtiyaç duyarken bu sayı gri fare lemuru ve domuz kuyruklu makak gibi primat türlerinde 14-17 saate kadar artıyor. Ayrıca, uykumuz kısa olduğu kadar etkili de. Uykunun ilk evrelerinde daha az zaman geçirip, uyku saatimizin çoğunu daha derin evrelerde harcıyoruz. Uykumuzun REM evresi bütün uyku sürecimizin %25’ini oluştururken, fare lemurlar, Afrika yeşil maymunları gibi primatlar uykularının ancak %5’ini REM evresinde geçiriyor.
Sleep intensity and the evolution of human cognition,” Samson, D. and C. Nunn. Evolutionary Anthropology, December 2015. DOI: 10.1002/evan.21464
You must be logged in to post a comment Login