Dünyanın bilinen en eski tapınağı Göbeklitepe’ye giden yol, Göbeklitepe’nin simgesi T biçimli taşlarla süslendi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle yürütülen “Gelecek Turizmde Projesi” kapsamında heykeltıraşlar, 2,5 metre boyunda ve bir metre enindeki 10 taşın üzerine kazı alanında bulunan eserlerin motiflerini işledi.
Proje Koordinatörü Nihal Dörtkardeş, AA’ya yaptığı açıklamada, Göbeklitepe’nin dünya çapında her geçen yıl daha fazla ilgi çekmeye başladığını söyledi.
Bölgeye gelen turistlerin zaman zaman kazı alanını bulmakta zorlandığına dikkati çeken Dörtkardeş, bu sorunu taş işçiliğinin ön plana çıktığı eserlerle aşmayı planladıklarını belirtti.
Böylece bölgeye ulaşımın da kolaylaştığını aktaran Dörtkardeş, “Göbeklitepe’nin 11500 yıllık tarihi var. Bu güzergahta yön levhaları olmadığı için taş işçiliğiyle yön levhalarını yapmaya karar verdik. Bölgeye giden yola T şeklinde 2,5 metre yüksekliğinde 10 taş levha yerleştirdik. Göbeklitepe yoluna girildiği zaman 3 ya da 4 kilometrede bir taş yerleştirdik. Göbeklitepe’ye giden insanlar, bu levhalar aracılığıyla fikir edinecek” diye konuştu.
Göbeklitepe
Göbekli Tepe, insanlık tarihindeki birçok sırrı açığa çıkartırken, çözülmesi gereken birçok gizemi de beraberinde getiriyor. Göbekli Tepe’de yapılan kazılarda, yerleşik yaşama geçişle ilgili mevcut bilgileri altüst edecek buluntular ortaya çıkarılmıştır.
Göbekli Tepe, Mezopotamya’daki ilk şehirlerden 5.000 yıl, milyonlarca turistin ziyaret ettiği İngiltere’deki ünlü Stonehenge’den 7.000 yıl, Mısır Piramitleri’nden 7.500 yıl, Malta Adası’nda bulunan tapınaklardan da 6.500 yıl daha eskidir.
You must be logged in to post a comment Login