Osmaniye’nin Kayalı köyünde, kaçak kazılarla bulunan Roma dönemine ait taban mozaiklerinin bulunduğu sit alanında bilimsel ve arkeolojik kazı çalışmaları başlatıldı.
Osmaniye Müze Müdürü Nalan Yastı, AA’ya yaptığı açıklamada, Çatalmazı mevkisindeki alanda yürütülen bilimsel ve arkeolojik kazı çalışılmalarının, Kültür ve Turizm Bakanlığı adına müdürlükleri tarafından yapıldığını söyledi.
Arkeolojik kazı çalışmalarının 2 arkeolog, 4 teknik personel ve 15 işçiyle yürütüldüğünü belirten Yastı, taban mozaiklerinin bulunduğu alanın güvenliğinin jandarma ekipleri tarafından sağlandığını, ayrıca kazı alanın güvenlik kameralarıyla 24 saat takip edildiğini belirtti.
Bu arada, 4. ya da 5. yüzyıllara ait olduğu tahmin edilen taban mozaikleri ve arkeolojik eserlerin nasıl korunması gerektiğine ise Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından karar verileceği bildirildi.
Osmaniye’de, 7 Kasım’da birinci derece sit alanında 5 ayrı noktada kaçak kazı yapılarak Roma Dönemi’ne ait olduğu düşünülen taban mozaikleri bulunmuştu. Osmaniye Müze Müdürlüğü uzmanları tarafından yapılan incelemede arkeolojik eserlerin zarar görmediği belirlenmişti. Jandarma ekiplerinin gözetiminde taban mozaiklerinin üzeri toprak ile örtülerek koruma altına alınmıştı.
You must be logged in to post a comment Login