Güneybatı İran’da, 3400 yıllık bir Elam İmparatorluğu yerleşimi olan Haft Tepe’de bir toplu mezarda katliam kurbanı öldüğü düşünülen yüzlerce iskelet bulundu.
MÖ 2. binyılın ortalarında, Elam İmparatorluğu’nun başkenti Susa’nın 15 km güneyinde ortaya çıkan Haft Tepe yerleşmesi kısa süre içinde gelişerek imparatorluktaki en önemli şehirlerden biri oldu. Elam kralları Tepti-ahar ve İnşuşinak-şar-ilani burada tapınak ve saray gibi anıtsal yapılar inşa etti. Şehrin alanı 250 hektara kadar genişledi.
Şehir yaklaşık 100 yıl daha gelişmeye devam etti, ve Babil gibi komşu ülkelerle ticari ve politik ilişkiler kurdu. Bir işliğin yanında bulunan kil tablet arşivinde de ticaret, sanat ve zanaatin ne kadar geliştiğine dair kanıtlar sunuyor.
MÖ 14. yüzyılın sonunda Haft Tepe şehrindeki gelişim henüz bilinmeyen nedenler yüzünden durmaya başladı. Anıtsal yapılardan bazıları terk edilirken bazıları da kullanılmamaya başlandı. Anıtsal yapıların kalıntıları, şehir sakinleri tarafından basit evler inşa etmek için kullanıldı.
Bu seneki kazı çalışmalarında Mainz Üniversitesi’nden arkeologlar, yerleşim evresinin sonunda şehir sakinlerinin bir katliama kurban gittiğini keşfetti. Son yerleşim katmanındaki evlerin arasındaki bir sokakta birkaç yüz insanın iskeleti olan bir toplu mezar ortaya çıkarıldı. Ölüler bir duvarın arkasına özensizce üst üste yığılmıştı.
Toplu mezar ve gerçekleşen katliam hakkında henüz daha fazla bilgi olmasa da gelecek sezonlardaki kazılar bu gizemi aydınlatmaya yardımcı olacak.
Johannes Gutenberg-Universität Mainz
Görseller: © Behzad Mofidi-Nasrabadi
You must be logged in to post a comment Login