Geçmişi 2300 yıl öncesine uzanan Giresun Adası’nda yürütülen arkeolojik kazılarda birçok Bizans mezarı keşfedildi. Tarihi MÖ 3. yüzyıla kadar dayanan ve Karadeniz’deki yaşanabilir tek ada olan adada Bizans Dönemi’ne ait kalıntılar çıkmaya devam ediyor.
40 dönümlük yüzölçümüne sahip adada 2011 yılından beri kesintili olarak 3 farklı kazı çalışması yapıldı. Kazılar sonucunda MÖ. 300’lü yıllardan 19. Yüzyıla kadar kesintisiz bir yerleşim olduğu tespit edildi. Adada manastır, kilise, surlar, sarnıçlar mevcut ve adanın etrafı surlarla çevrili.
Giresun Adası’nın Osmanlı Dönemi’nde üs olarak kullanılmış bir ada olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Gazenfer İltar, ”Şapel ve pitosların olduğu alanda 2 farklı kazıyı devam ettiriyoruz. Şapel çevresinde yaptığımız kazılarda bol miktarda mezarlar tespit ettik. Düz gömü veya çerçeveli mezar şeklinde olup bazı mezarlar iskeletlerin baş kısmına tuğla, çatı kiremitleriyle koruma altına alındığını gördük. Bazı mezarlarda toplu gömü söz konusu, değişik yüzyıllarda üst üste gömü söz konusu olduğu için bir sonraki dönemde gömü yapılırken çıkan iskeletlerin başka bir mezara toplu gömüldüğü de görülüyor” dedi.
You must be logged in to post a comment Login