Bir sanatçının stüdyosundaki sızıntıyı gidermek için yapılan onarımlar, duvarların i̇çine gizlenmiş gizemli bir antik yazıtı ortaya çıkardı.
Jean Charles Blais, Güney Fransa’daki stüdyosunun MS 1. ya da 2. yüzyıla tarihlenen bir Roma mezar yazıtını sakladığından habersizdi.
Sanatçı Jean Charles Blais 35 yıldır Güney Fransa’daki atölyesinde renkli, soyut eserler yaratıyor. Kendisiyle çalıştığı Opera Gallery için yapılan bir röportajda, “Çalışırken sadece şaşırmak istiyorum” diyor.
Son zamanlarda Blais, bu tür bir sürprizle karşılaştı—ancak bu bir tablo üzerinde çalışırken olmadı. Sanatçı, Fransa’nın Vence kentinde yeniden işlevlendirilmiş bir şapel olan stüdyosunda bir su sızıntısı fark etti. Su kaçağını arayan bir müteahhit, duvar sıvasının bir kısmını kaldırdığında, bir taş üzerinde oyulmuş Roma yazıtını ortaya çıkardı: MS 1. veya 2. yüzyıla tarihlenen bir yazıt.
(İlgili: Çocuğun Sahilde Bulduğu Garip Taş, Neandertal Baltası Çıktı)
Latince yazılmış bu yazıtta “CONIVGI ET VALERIAE APRONIAE” ifadesi yer alıyor. Oxford Üniversitesi’nden tarihçi Roger Tomlin, bu yazıtın antik bir mezar yazıtının parçası olabileceğini düşünüyor.
Tomlin, tipik bir Roma mezar yazıtında önce ölen kişinin adının, ardından yazıtı adayan kişinin adının geldiğini söylüyor. “Conivgi” Latince’de “eş” anlamına gelebilir; ancak uzmanlar “Valeriae Aproniae” isminin kimliğinden emin değiller.
“Valeria” ismi, batı Roma dünyasında yaygın bir isim olup, özellikle günümüz Vence yakınlarında yer alan Deniz Alpleri bölgesinde oldukça sık rastlanan bir isim. Epigraf Stéphane Morabito, Opera Gallery’nin yaptığı açıklamada bu ismin önemine dikkat çekiyor. Ayrıca, bölgede yaklaşık on adet yazıt veya yazıt parçası bulunduğunu ve bunların çoğunun “Valerii” ailesiyle bağlantılı olduğunu belirtiyor.
Bu yazıt, Roma İmparatorluğu’nun Fransa’yı işgal ettiği dönem olan MS 100-300 yılları arasına tarihleniyor. Romalılar, günümüzde Vence’in bulunduğu bölgeyi, İtalya sınırının batısında yer alan Fransa’nın güneyini, MÖ 125 yılında ilhak etti.
Antik Romalılar, ayrıntılı mezar yazıtlarıyla tanınırlar. Bugüne kadar bulunan mezar yazıtlarının çoğu, Blais’in stüdyosundaki gibi kısa değil, oldukça uzun ve detaylı. Bazılarında merhumun yaşı, mesleği ve hatta hayat hikayesinin ayrıntıları yer alıyor.
Metropolitan Sanat Müzesi’nden Christopher Lightfoot’un 2009 yılında yazdığı gibi, “Roma mezar yazıtlarının dili, Roma zihniyetinin insani ve şefkatli tarafını ortaya koyar, çünkü bu yazıtlar sıklıkla sevgi ifadeleri ve kişisel kayıp ile üzüntüyü ifade eden sözler içerir.”
Uzmanlar, taşı duvardan çıkarmayı planlamıyor. Ancak, benzer arkeolojik keşifler için bölgeyi araştırmayı sürdürecekler.
Sanatçı 68 yaşındaki Blais, “Atölyemdeki antik bir taş sadece bir sürpriz değil; kaderin bir cilvesi!” diyor.
Smithsonian Magazine. 13 Aralık 2024.
You must be logged in to post a comment Login