Toskana’da Etrüsklerin inşa ettiği termal kaplıcalarda, çamur içinde binlerce yıl boyunca korunmuş yumurtalar ve bronz yılanlar bulundu.
Toskana’nın küçük bir kasabasında, antik bir termal kaplıca alanında yapılan kazılarda bronz yılanlar, heykeller, iki altın taç, takılar, binlerce sikke ve mükemmel durumda korunmuş yumurtalar gibi çarpıcı keşifler ortaya çıkarıldı.
San Casciano dei Bagni adlı, Siena yakınlarındaki tepe üzerinde yer alan kasabada bulunan bu eserler, ikinci yüzyılda Etrüskler tarafından inşa edildiği düşünülen sıcak su kaynaklarının suları ve çamuru sayesinde günümüze kadar korunmuş durumda.
(İlgili: İtalya’daki Kaplıcalarda Sıradışı 24 Bronz Heykel Bulundu)
Etrüsk halkı ve daha sonra Romalılar için bir ibadet yeri olan bu alan, 2019’dan bu yana kazılıyor. İlk bulgular – çoğunlukla tanrılara adanmış 24 bronz heykel – gün yüzüne çıkarıldı.
Son bulunan kalıntılar, Jacopo Tabolli liderliğindeki bir arkeolog ekibi tarafından, kaplıca ziyaretçilerinin adak olarak bağışlarını attıkları Bagno Grande havuzunun yaklaşık beş metre derinliğinde keşfedildi.
Bronzdan yapılmış erkek ve kadın figürlerinden oluşan koleksiyonda, Gaius Roscius adlı bir kişi tarafından adak olarak sunulan ve ikiye bölünmüş bir erkek bedeni de yer alıyordu.
Ayrıca, Agathos ya da İyi Ruh’u temsil ettiği düşünülen, bir metre uzunluğunda sakallı bir yılan figürü de bronz yılanlar arasında bulundu.
Kasabada “Indiana Jones” lakabıyla anılan Tabolli, alanın “sonsuz sürprizler sunduğunu” söylüyor.
Bu kaplıca, Roma döneminde daha da ihtişamlı hale getirilmiş ve Augustus dahil imparatorlar tarafından sıkça ziyaret edilmişti. Ancak MS 5. yüzyıla gelindiğinde, Hıristiyanlık döneminde kapatıldı ancak yıkılmadı. Havuzlar ağır taş sütunlarla kapatıldı ve tanrısal heykeller, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller açısından zengin olan suyun içinde bırakıldı. Bu suyun karaciğere iyi geldiği, yüzdeki acıları tedavi ettiği ve doğurganlığa yardımcı olduğu düşünülüyordu.
Bu keşifler, 2026 yılı sonlarında San Casciano dei Bagni’de açılması planlanan bir müzede sergilenecek.
The Guardian. 2024.
You must be logged in to post a comment Login