Yapılan araştırmalar, İsa’nın en ünlü mucizelerinden birinin arkasında oldukça basit bir bilimsel açıklama olabileceğini ortaya koydu.
Celile Denizi’nde (diğer adıyla Taberiye Gölü ya da Kinneret Gölü) yaşanan bu ilginç doğal fenomen, mucizevi olayların kaynağı olabilir.
İsrail’deki bu tatlı su gölü, İncil’de önemli bir yer tutar. Kuzeybatı kıyısının, İsa’nın Ekmek ve Balık Mucizesi ve Mucizevi Balık Avı gibi iki mucizeyle ilişkilendirildiği düşünülüyor. İlk hikayede, beş somun ekmek ve iki küçük balık, 5.000 kişiyi doyurur. İkinci anlatıda ise havariler, İsa onlara ağlarını son kez atmalarını söyleyene kadar başarısız bir şekilde balık tutmaya çalışıyorlardı, ardından büyük bir avla ödüllendirildiler.
Bu “mucizeler” gerçekten İsa’nın işi miydi, yoksa daha mantıklı ve bilimsel bir açıklaması mı var? Yeni araştırmalara göre muhtemelen ikinci seçenek.
(İlgili: İsa’nın En Eski Tasvirlerinden Biri Onu Eşek Kafalı Gösteriyor)
Araştırmacılar, çalışmalarında “Günümüzde, Ekmek ve Balık mucizesinin ve muhtemelen Mucizevi Balık Avının gerçekleştiği İncil’deki anlatılara konu olan gölün aynı bölgesinde balık ölümleri yaşanıyor” diye yazıyor. “Bu durum, İncil’de anlatılan sahilde toplanması kolay çok sayıda balığın görünmesini açıklayabilir.”
Araştırmacılar, Mayıs ve Haziran 2012’de meydana gelen ve binlerce ölü balığın su yüzeyine çıktığı iki olayı inceledi. Üç boyutlu modellemeyi kullanarak, göldeki bu büyük balık ölümlerinin olası mekanizmasını belirlediler: düşük oksijenli suyun kıyı yakınında yüzeye çıkması ve balıkların boğulmasına neden olması.
Kinneret Gölü, yılda sadece bir kez üstten alta karışır. Yaz aylarında, göl katmanlara ayrılır: üstte sıcak bir katman, altta daha serin bir katman ve bu ikisini ayıran güçlü bir sıcaklık gradyanına sahip ara bir katman. Batı rüzgarları, gölde içsel dalgalar oluşturarak, alt katmanlardaki oksijeni tükenmiş soğuk suyu yüzeye çıkarır. Bu yükselme, katmanlar Mart/Nisan aylarında oluştuktan hemen sonra gerçekleşirse, balıklar oksijen yoksunu sudan kaçamaz ve yüzeyde boğulurlar.
Kinneret Gölü’nde içsel dalgaların neden olduğu bu tür balık ölümleri nadirdir. 2012’deki olaylar dışında, yazarlar sadece iki başka örneği hatırlayabiliyor: Nisan 2007’de ve 1990’ların başında meydana gelen olaylar – hepsi Tabga yakınındaki aynı coğrafi bölgede yaşandı.
Diğer yerlerde de benzer balık ölümleri belgelenmişti; Erie Gölü, Kuzey Karolina’daki Neuse Nehri Halici ve Kanada’daki Hamilton Limanı gibi yerlerde bu tür olaylar yaşanmış ve bu olayların da İsa’nın “mucizelerini” açıklayabileceği öne sürülmüştü.
Çalışmanın yazarları, “Çalışmamız, Tabga yakınındaki İncil’deki Ekmek ve Balık Mucizesi ve Mucizevi Balık Avı anlatılarında belgelenen mucizeler için bir konum ve zaman dilimi öneriyor” sonucuna varıyor.
“Benzer balık ölümleri veya kısmi yükselme sırasında sahil yakınında toplanan canlı balıkların varlığı, iki bin yıl önce Kinneret Gölü kıyısındaki aynı bölgede de meydana gelmiş olabilir.”
IFL Science. 4 Kasım 2024.
Makale: Amitai, Y., Strobach, E., Hamilton, D. P., Assouline, S., Nishri, A., & Zohary, T. (2024). Seiche‐Induced Fish Kills in the Sea of Galilee—A Possible Explanation for Biblical Miracles?. Water Resources Research, 60(10), e2024WR037894.
You must be logged in to post a comment Login