Orta Çin’in Wangzhuang kalıntılarında, MÖ 4.000 ila 2.600 arasına tarihlenen, Dawenkou Kültürü’ne ait bir kraliyet mezarı ortaya çıkarıldı.
Merkez Çin’in Henan eyaletindeki Wangzhuang kalıntılarında, yaklaşık 5.000 yıllık Dawenkou Kültürü’ne ait olduğu düşünülen bir kraliyet mezarı keşfedildi. Bu alanda bugüne kadar 350’den fazla eser ortaya çıkarıldı.
Yongcheng şehrindeki Wangzhuang kalıntılarında yer alan mezar, dönemi için oldukça büyük bir boyuta sahip ve 17 metrekareden daha geniş bir alanı kaplıyor.
(İlgili: Çin’deki 5.000 Yıllık Bir Mezarda Yeşim ‘Ejderha’ Bulundu)
Wangzhuang kalıntıları, Geç Neolitik Çağ’ın Dawenkou Kültürü’nün orta ve geç dönemlerine (MÖ 4.000 ila 2.600) ait. 2023 yılından bu yana bu alanda kazılar yürütülüyor.
Bir Tarihöncesi Krallığın Başkenti mi?
Capital Normal Üniversitesi’nden Doç. Dr. Zhu Guanghua, “Son keşif, Wangzhuang kalıntılarının sıradan bir yerleşim yeri olmadığını, aksine tarihöncesi bir krallığın başkenti olduğunu gösteriyor” diyor.
4,52 ila 4,8 metre uzunluğunda ve 3,47 ila 3,68 metre genişliğinde olan mezar, iç ve dış tabutlardan oluşuyor. Mezarın içinde 100’den fazla çanak çömlek, yaklaşık 200 küçük yeşim süs eşyası, kemik aletler ve domuz çeneleri gibi zenginlik simgesi hayvan kalıntıları dahil olmak üzere birçok mezar eşyası bulundu.
Zhu’ya göre, mezar bir dönem ciddi hasar görmüş. “Mezar sahibinin kalıntıları çıkarılmış ve birçok değerli eser yağmalanmış” diyor.
“Ahşap tabuttaki iskelet kalıntılarının çoğu kayıp, yalnızca birkaç ayak parmağı kemiği kalmış. Küçük yeşim süs eşyaları tabutun içinde ve dışında dağılmış, birçok taş törensel bıçak ise bilerek kırılmış” diye ekliyor arkeolog. Bu bulgular, gömülmeden kısa bir süre sonra mezarın kasten tahrip edildiğini düşündürüyor. Bu tahribatın nedeni üzerinde daha fazla araştırma yapılıyor.
Wangzhuang’da Bulunan 45 Dawenkou Kültürü Mezarı
Bu yıl Wangzhuang kalıntılarında, Dawenkou Kültürüne ait 45 mezar keşfedildi ve bunlardan 27’si kazıldı. Bazı mezarların daha yüksek statüye ait olduğu, zengin eserler içerdiği ve birçok mezarda domuz çeneleri bulunduğu belirtildi.
Wangzhuang’da bu yıl 1.000’den fazla mezar eşyası, çanak çömlek ve yeşim parçaları ortaya çıkarıldı.
arkeoloji ekibinin lideri Liu Haiwang, “Zarif çömlekler, taş aletler ve yeşim eserler, o dönemdeki iş bölümü ve üretim seviyesini canlı bir şekilde gösteriyor. Mezar nesnelerinin zenginliği, mezarların büyüklüğü ile yakından ilişkili ve bu durum, toplumda belirgin bir sosyal hiyerarşi ve sınıf ayrımının ortaya çıktığını gösteriyor” diyor.
Kültürel Etkileşimlerin Merkezi
Arkeologları daha da heyecanlandıran şey, son mezardan çıkan eserlerin, Wangzhuang kalıntılarının tarihöncesi dönemlerde kültürel bir etkileşim merkezi olduğunu göstermesi. Burada farklı kültürlerin kesiştiği ve birbirleri üzerinde etkiler bıraktığı belirtiliyor.
Çin Sosyal Bilimler Akademisi Antik Tarih Enstitüsü Başkan Yardımcısı Li Xinwei, “Eski sakinlerin, doğu ve merkezi bölgelerin kültürlerinin yanı sıra Yangtze Nehri Havzası’ndan gelen kültürel unsurlardan etkilendiği açıkça görülüyor” diyor.
Zhu’ya göre, mezardaki su geyiği dişi gömme ve ölülerin deformasyona uğramış oksipital kemiği gibi gelenekler, doğu Dawenkou Kültürü’nün adetleriyle örtüşüyor. Ancak kazılar aynı zamanda çağdaşı olan Yangshao Kültürü’ne ait küçük ağızlı sivri dipli kavanozlar ve küçük ağızlı omuzlu kavanozlar gibi tipik eserler de ortaya çıkardı, bu da bölgedeki Dawenkou ve Yangshao gelenekleri arasında kültürel bir etkileşim olduğunu gösteriyor.
Arkeologlar, Wangzhuang’ın eski sakinlerinin çeşitli kültürel etkileri ustaca harmanlayarak kendine özgü bir grup çömlek oluşturduklarını belirtiyor.
Li, “Bu keşifler, erken Çin medeniyetinin başlangıcındaki kültürel etkileşimlerin kanıtı ve çeşitliliği doğrulayan bulgular sunuyor. Bu alan, farklı tarihöncesi bölgeler arasındaki kültürel kaynaşmayı incelemek için önemli örnekler sunuyor” diyor.
China Daily. 24 Ekim 2024.
You must be logged in to post a comment Login