İtalya’daki ‘Kerberos Mezarı’nın İçinden Kefenli Bir İskelet Çıktı

Arkeologlar, gösterişli duvar resimleri olan yaklaşık 2.200 yıllık ‘Kerberos Mezarı’nda gömülü, kefenli bir iskelet buldular.

Bu sahnede, Hermes, Kerberos ve muhtemelen Herakles var. C: Ministry of Culture, Italy

Kerberos Mezarı geçen yıl İtalya’nın Napoli yakınlarındaki nekropol alanında keşfedildi. Adını, Yeraltı Dünyası’nın üç başlı koruyucusu Kerberos’un, duvarlara resmedilmiş süslü ve canlı fresklerinden aldı. Bu resimlerde, üç başlı cehennem köpeği Kerberos ve başı ve gövdesi insan, ön bacakları at, kuyruğu ise balık olan deniz kentaurları (ichthyocentaur) gibi figürler yer alıyor.

Şimdi ise arkeologlar, Giugliano’da bulunan ve “Kerberos Mezarı” olarak bilinen bu mezarın daha detaylı incelenmesiyle, kefene sarılmış bir iskelet ve çeşitli mezar eşyaları gün yüzüne çıkarıldı. Bu eşyalar arasında merhem kavanozları ve Roma dönemine ait, banyo yapmadan önce kir, ter ve yağı kazımak için kullanılan bir hijyen aracı olan strigilis bulunuyor.

(İlgili: İtalya’da Kerberos ve Kentaur Tasvirleri Olan Bir Mezar Bulundu)

İtalyan Kültür Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, “mükemmel bir koruma durumunda” olan kişi sırt üstü gömülmüştü. Mezar odasının “özgün iklim koşulları” nedeniyle kefenin mineralize olduğu belirtiliyor.

Mezarın içinden kefeni ve diğer bazı mezar eşyalarını gösteren bir fotoğraf. C: Ministry of Culture, Italy

İtalya Kültür Bakanlığı müdürü Mariano Nuzzo, “Son aylarda, mezarlardan ve tortu yataklarından alınan örnekler üzerinde yapılan laboratuvar analizleri, ölen kişinin bedeninin tedavisi ve gerçekleştirilen cenaze töreni ritüeli hakkında önemli miktarda veri sağladı ve bilgilerimizi önemli ölçüde zenginleştirdi.” diyor.

Araştırmacılar, arkeoloji, kimya, paleobotanik ve antropoloji gibi çeşitli alanlardan uzmanlarla işbirliği yaparak bu birey hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalışıyor. Açıklamaya göre, merhum, “anıt mezarı inşa eden ailenin atası” olabilir. Disiplinler arası ekip, kefenin ipliğinin nerede üretildiğini belirlemek için çalışmalara devam ediyor.

Bu arada, mezardan alınan antik polen örnekleri, merhumun pelin otu (absinthe) ve Chenopodium (kazayağı olarak da bilinen otsu, çiçekli bitkiler cinsi) içeren kremlerle tedavi edildiğini gösteriyor.

Mezarda, cupid benzeri iki bebeğin yanında dairesel bir kalkan tutan iki deniz kentaurunun resmi yer alıyor. C: Ministry of Culture, Italy

Arkeologlar, mezardaki kişinin soyunu ve genetik rahatsızlıkları olup olmadığını ortaya çıkarabilecek DNA sonuçlarını beklemeye devam ediyor.

İtalya Kültür Bakanlığı müdürü Mariano Nuzzo, “Kerberos Mezarı, Phlegraean toprakları hakkında değerli bilgiler sağlamaya devam ediyor. Bölge, Liternum antik kentinin yakınında bulunan büyük bir volkanik alan. Mezardan elde edilen bilgiler geçmişe dair bilgiyi genişletiyor ve çok disiplinli nitelikte araştırma fırsatları sunuyor.” diyor.


IFL Science. 27 Temmuz 2024.

Live Science. 30 Temmuz 2024.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login