Arnavutluk’ta Yüzme Havuzlu Antik Roma Villası Keşfedildi

Arnavutluk’ta freskler, mozaikler ve kapalı havuz kalıntılarıyla birlikte lüks bir antik Roma villası ortaya çıkarıldı.

Antik havuz, farklı malzemelerden şekilli karolarla yapılmış mozaik işleriyle kaplıydı. C: Arnavutluk Ulusal Kültürel Miras Enstitüsü

Arnavutluk’ta Antik Roma’nın üst sınıfına ait bir villada kapalı yüzme havuzu bulundu. Kapalı yüzme havuzu, beraberindeki yaklaşık iki bin yıl öncesine tarihlenen dekoratif mozaikler ve fresklerle birlikte ortaya çıkarıldı.

Arkeologlar villayı, MÖ 7. yüzyılda antik Yunanlar tarafından Adriyatik Denizi kıyısında kurulan bir kıyı kenti olan Durrës’te (Dıraç) keşfettiler. Burası, MÖ 3. yüzyılda Roma tarafından fethedildi ve sonuçta günümüz Arnavutluk’tan Slovenya’ya kadar uzanan Illyricum eyaletinin en önemli limanı haline geldi.

Şehirde, MS 117’de ölen imparator Traianus’ın saltanatına kadar uzanan bir amfitiyatro da dahil olmak üzere pek çok Roma eseri ve yapısı keşfedildi. Yine de yeni keşfedilen kapalı havuz, Arnavutluk’ta arkeolojik kazılarda keşfedilen türünün ilk örneği olma özelliğini taşıyor.

(İlgili: Antik Romalılar Yaz Aylarında Nasıl Serinliyordu?)

Arnavutluk Ulusal Kültürel Miras Enstitüsü’nden yapılan açıklamaya göre, arkeologlar mozaikleri bulduklarında bölgede yeni bir okul inşaatı öncesinde kazı yapıyorlardı. Karşılarına çıkan sanat eserlerinin antik bir Roma villasının parçası olduğu ortaya çıktı. Araştırmacılar eserlerdeki işçiliğin MÖ 1. yüzyıl ile MS 2. yüzyıl arasındaki döneme özgü olduğunu söylüyor.

Durrës şehri bir zamanlar Roma İmparatorluğu’nun önemli bir limanıydı. C: Arnavutluk Ulusal Kültürel Miras Enstitüsü

Kazı ekibi villanın içinde, büyük, dikdörtgen bir yüzme havuzuyla birlikte keyifli bir yüzme alanının kalıntılarını keşfetti. Alan, renkli ve detaylı fresklerle ve altıgen ve çiçek desenleriyle düzenlenmiş mermer, taş, cam ve seramik karolardan oluşan mozaiklerle dekore edilmişti.

Bu tür mozaikler çoğunlukla İtalya’da Pompeii ve Ostia gibi yerlerde bulunuyor ve doğuda nadiren keşfediliyor. Durrës’te böyle bir mozaiğin varlığı, Batılı komşularla güçlü ekonomik, kültürel ve sosyal bağların olduğunu gösteriyor.

Antik Yunan ve Roma’da yüzme, erkekler ve erkek çocuklar için erdemli bir aktivite olarak kabul ediliyordu. Banyo yapmaktan farklı olarak yüzme; egzersiz ve beceriye vurgu yapıyordu. Öyle ki MÖ 1. yüzyılda Roma, diplomat Gaius Maecenas tarafından yaptırılan dünyanın ilk ısıtmalı yüzme havuzuna da ev sahipliği yapmıştı.

Arkeologlar villayı yeni bir okul inşaatı öncesinde buldular. C: Arnavutluk Ulusal Kültürel Miras Enstitüsü

Araştırmacılar havuzun yakınında su yalıtım harcıyla kaplı iki sığ küveti de ortaya çıkardı. Alandaki diğer keşifler, sakinlerinin zenginliğine işaret ediyor: iki katlı bir yapıyı düşündüren duvarlar, bir hamamın parçası olabilecek geniş bir tuğla zemin ve desenli alçı duvar ve tavan parçaları.

Araştırmacıların belirttiğine göre villanın inşası için gereken sermaye, Roma İmparatorluğu’nun önemli bir şahsiyetinden gelmiş olabilir.

Arkeologlar villanın MS 4. yüzyılda bölgeyi vuran, belgelenmiş bir depremle yıkıldığını düşünüyor.


Smithsonian Magazine. 21 Mayıs 2024.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İşletme Bölümü öğrencisi. Tarih ve arkeoloji ile ilgileniyor.

You must be logged in to post a comment Login