Bilim insanları, Sibirya’nın donmuş topraklarında bulunan ve midesinde hâlâ avı olabilecek 44.000 yıllık bir kurt üzerinde otopsi yapıyor.
Türünün ilk örneği olan bir keşifle, tamamen mumyalaşmış bir kurt, 44.000 yıldan fazla bir süre saklı kaldıktan sonra Sibirya’daki donmuş topraktan çıkarıldı.
Bilim insanları, 2021 yılında Yakutya olarak da bilinen Sakha Cumhuriyeti’ndeki bir nehir kenarında keşfedilen eski yırtıcı hayvan üzerinde yapılan otopsiyi tamamladı.
Otopsinin yapıldığı Yakutsk’taki Kuzeydoğu Federal Üniversitesi’nden yapılan açıklamaya göre, bu, Pleistosen dönemine (2,6 milyon ila 11.700 yıl önce) tarihlenen ilk tam yetişkin kurt. Bilim insanları, keşfin, son buzul çağında bölgedeki yaşamı daha iyi anlamamıza yardımcı olacağını söylüyor.
(İlgili: Kanada’da 57.000 Yıllık Donmuş Kurt Yavrusu Bulundu)
Otopsiden elde edilen fotoğraflar kurdun mumyalaşmış vücudunu en ince ayrıntısına kadar gösteriyor. Hayvanlar, soğuk ve kuru koşulları içeren bir tür doğal mumyalaşma yoluyla donmuş toprakta korunur. Yumuşak dokular sudan arınır ve bu da vücudun donmuş bir zaman kapsülü gibi korunmasına olanak sağlar.
Araştırmacılar, eski virüsleri ve mikrobiyotayı tespit etmek ve öldüğünde beslenme şeklini anlamak için kurdun iç organlarından ve mide-bağırsak sisteminden örnekler aldı.
Yakutya Bilimler Akademisi’nin mamut faunası araştırmaları bölüm başkanı Albert Protopopov, “Kurdun midesi izole bir biçimde korunmuş, hiçbir kirletici madde yok, dolayısıyla bu önemli bir görev. Pleistosen biyotasının anlık görüntüsünü elde etmeyi umuyoruz.” diyor.
Protopopov, diş analizinin erkek olduğunu ortaya çıkardığı kurdun aktif ve büyük bir yırtıcı olabileceğini, dolayısıyla ne yediğini ve midesindeki kurbanlarının diyetlerini de öğrenebileceklerini sözlerine ekliyor.
Otopsinin bir diğer önemli yönü de kurdun barındırıyor olabileceği eski virüslere bakmak. Rusya’da eski virüsler üzerinde çalışan ve kurdu analiz eden ekibin bir parçası olan Artemy Goncharov, “O eski çağların bir nevi tanığı olan canlı bakterilerin binlerce yıl yaşayabildiğini fosil hayvan buluntularında görüyoruz.” diyor.
Goncharov, araştırma projesinin antik mikrobiyal toplulukları ve bu dönemde zararlı bakterilerin rolünü anlamalarına yardımcı olacağını söylüyor. “Biyolojik olarak aktif maddelerin umut verici üreticileri olarak tıpta ve biyoteknolojide kullanılabilecek mikroorganizmaların keşfedilmesi mümkün”
Kurt otopsisi, Pleistosen döneminde bölgede yaşayan yaban hayatını incelemek için devam eden bir projenin parçası. İncelenen diğer türler arasında eski tavşanlar, atlar ve Holosen’den kalma bir ayı var.
Ekip, kurdun genomunu inceleyerek bölgedeki diğer eski kurtlarla ilişkisini ve yaşayan akrabalarıyla karşılaştırmasını yapmayı planlıyor.
Ekip şimdi 2023 yılında kuzeydoğu Sibirya’nın Nizhnekolymsk bölgesinde keşfedilen başka bir eski kurdu incelemeye başlayacak.
Live Science. 25 Haziran 2024.
You must be logged in to post a comment Login