Yunxian kafatası birçok farklı özelliğe sahip olsa da, birçok yönü Ejderha Adam soyunun ilk üyelerinden birine aitmiş gibi görünüyor.
1989 ve 1990 yıllarında Çin’in Hubei eyaletinin Yunyang Bölgesi’nde bilinmeyen bir insan türüne ait 1 milyon yıllık bir çift kafatası ortaya çıkarıldı. 2022’de yakınlarda üçüncü bir benzer kafatası bulundu, ancak gizem daha da aydınlanmadı. Bunlar Homo erectus muydu yoksa erken Homo sapiens miydi? Hatta “Ejderha Adam” soyu ile akraba olabilirler miydi?
Henüz hakem değerlendirmesinden geçmemiş olan yeni bir makalede, bilim insanları kafataslarından birini yeniden oluşturdular ve bireyin Homo sapiens ile Ejderha Adam soyunun son ortak atasına yakın olabileceği yönünde ilginç bir iddiada bulundular.
Bilimsel olarak Homo longi olarak bilinen Ejderha Adam, Çin’in Kara Ejder Nehri anlamına gelen Heilongjiang eyaletinde bulunan 146.000 yıllık bir kafatasından bilinen, soyu tükenmiş bir arkaik insan türü.
(İlgili: Denisovalılar, 150.000 Yıllık ‘Ejderha Adam’ ile İlişkili Çıktı)
Bazıları, Ejderha Adam’ın, bir zamanlar Avrasya’da Homo sapiens’le birlikte yaşamış, nesli tükenmiş “kardeş türümüz” olan Denisovalılarla aynı tür olduğunu öne sürüyor; ancak yine de onun Homo aile ağacındaki kesin yeri belirsiz.
İlginç bir şekilde, Ejderha Adam’ın Yunyang’da bulunan ve “Yunxian Adamı” olarak bilinen üç kafatasıyla da ilgi çekici bir ilişkisi olabileceği anlaşılıyor.
Bu sonuca ulaşmak için araştırmacılar, öncelikle daha iyi korunmuş örneği (Yunxian 2) kullanarak Yunxian Adamının kafatasını yeniden inşa ettiler. Daha sonra, Homo ailesinin diğer üyeleriyle karşılaştırıldığında nasıl olduğunu görmek için yeniden inşa edilen kafatasının şeklini incelediler.
Yunxian kafatası birçok farklı özelliğe sahip olsa da, kafatasının birçok yönü Ejderha Adam soyunun ilk üyelerinden birine aitmiş gibi görünüyordu.
Araştırmacılar, “Yeniden yapılandırılan Yunxian 2 kafatası, muhtemelen Denisovalıları da içeren Asya’daki ‘Ejderha Adam’ soyunun erken bir üyesi ve Homo sapiens soyunun kardeş grubu olduğunu gösteriyor. Hem Homo sapiens hem de Ejderha Adam soylarının Orta Pleistosen’in ötesine uzanan derin kökleri vardı ve Yunxian fosil kafatasının taban konumu, onun iki soyun son ortak atasına yakın bir popülasyonu temsil ettiğini gösteriyor.” diyor.
Yaklaşık 940,00 ila 1,1 milyon yaşında olan Yunxian Adamı, Ejderha Adam soyundan ve Homo sapiens’ten önemli ölçüde daha eski. Bununla birlikte, tarihleri, bu iki soyun sırasıyla 1,13 milyon ve 930.000 yıl önce ortaya çıktığı teorik zamanla bağlantılı.
Araştırmacılar, belki de bu nedenle Yunxian Adamı’nın türümüz ile Doğu Asya’nın Ejderha Adam’ı arasındaki son ortak atadan biri olduğunu düşünüyor.
Makalenin yazarları, “Yunxian kafatasının morfolojik ve kronolojik olarak Homo sapiens ve Ejderha Adam soyunun son ortak atasına yakın olduğu sonucuna varmak oldukça mantıklı.” diyor.
IFL Science. 22 Mayıs 2024.
Makale: Feng, X., Lu, D., Gao, F., Fang, Q., Feng, Y., Huang, X., … & Ni, X. (2024). The phylogenetic position of the Yunxian cranium elucidates the origin of Dragon Man and the Denisovans. bioRxiv, 2024-05.
You must be logged in to post a comment Login