Malatya’daki Aslantepe Höyüğü'nde 5500 Yıllık Tapınak Ortaya Çıktı - Arkeofili

Malatya’daki Aslantepe Höyüğü’nde 5500 Yıllık Tapınak Ortaya Çıktı

Malatya’daki Aslantepe Höyüğü’nde yürütülen kazı çalışmalarında, 5500 yıllık tapınak gün yüzüne çıkarıldı.

Malatya’daki Aslantepe Höyüğü'nde 5500 Yıllık Tapınak Ortaya Çıktı

Aslantepe Höyüğü Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Marcella Frangipane, AA’ya yaptığı açıklamada, “Sürpriz şekilde ortaya çıkan tapınak çok büyük değil fakat önceki yıllarda bulduğumuz kerpiç saraydan daha eski. Tapınak MÖ. 3600 – 3500 yıllarına tarihleniyor. Saray ise 3350. Demek ki tapınaktan 100-150 yıl sonra sarayı yapmışlar. Mezopotamya’daki yapılarda olduğu gibi tapınağın duvarlarında nişler bulunuyor. Ancak bu nişlerin içindeki dekorasyon farklı. Mezopotamya’da böyle dekorasyon yok. Bu lokal, kırmızı bir dekorasyon. Baklava ve üçgen şeklinde duvara dekorasyon yapmışlar. Maalesef bu duvar düşmüş ama sağlam şekilde düşmüş. Malatya ile bütün Yukarı Fırat’ta neolitik ve kalkolitik döneme tarihlenen buluntular var. Bu dönemde duvarda çizim yapıyorlar. Kırmızı çizim ama bu farklı bir şey. Belki mührü duvara koymuşlar. Biraz rölyef gibi geliyor. Rölyef üzerine kırmızı renk koymuşlar. Çok güzel bir dekorasyon. Maalesef düşmüş. İnşallah seneye biraz daha açacağız. İlerleyen zamanlarda yürüteceğimiz çalışmalarla, üç odalı ve üçgen şeklindeki bu yapı hakkında daha fazla bilgiye ulaşacağız.”

Devlet Sistemi Önce Tapınakta Başladı

Devlet sisteminin önce tapınakta başladığını belirten Prof. Dr. Frangipane, “Kazılarda küçük çanak ve birçok mühür baskıları bulduk. Şimdiye kadar belki 100 çanağa rastladık. Demek ki tapınakta saraydan önce kontrol sistemi başlamış. Sonra tapınak orada kalmış. Yeni bir bina, yeni sistem yapmışlar ama orada bu sistem nasıl başlamış bilmiyoruz. Devlet yavaş yavaş büyüdü. Devlet sistemi önce tapınakta başlıyor. Saray yapılmadan önce tüm güç tapınağın elindeydi. Sonra başka bir sistem başladı. Tapınak ayrı, kral ayrı, din ayrı, devlet ayrı. Beraber gidiyorlar. Bir bağlantı var ama kontrolde değişiklik oldu, ayrıldı” dedi.

Dünyanın En Eski Kerpiç Sarayı Aslantepe’de

Anadolu’nun ilk şehir devletinin yer aldığı Aslantepe’de bulunan 5000 yıllık kerpiç sarayda, geçtiğimiz haftalarda kerpiçten yapılmış bir taht gün yüzüne çıkarılmıştı. Edinilen bilgiye göre, arka kısmında iki pencere bölmesi bulunan taht, bir sarayı yani kral binasını işaret ediyor. insanlar sarayın ön kapısından avluyu takip ederek tahtın olduğu platforma geçip, kral ya da şefin huzuruna çıkıyordu.

Duvarlarının kalınlığı iki metreye yakın olan bu saray sistemiyle Aslantepe’de laik bir sistemin ve devlet sisteminin başladığı tahmin ediliyor.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login