Neandertaller Sırtlanların Postunu Isınmak İçin Kullanmış Olabilir

Günümüzde Madrid olan bölgenin yakınlarında yaşayan Neandertaller, soğuk İber dağlarında sıcak kalmak için sırtlan postu giymiş olabilir.

Sırtlan postu Neandertal bireyleri soğuktan korumak için kullanışlı olabilirdi.

Bugüne kadar soyu tükenmiş homininlerin çoğunlukla geyik ya da büyükbaş hayvan gibi otçul memelilerin derilerini giydiği varsayılıyordu, ancak yeni bulgular Neandertallerin tehlikeli etoburların kürklerini de giymiş olabileceğini gösteriyor.

Bu riskli tarihöncesi modanın kanıtı, ilk kez 2002 yılında keşfedilen ve bir Neandertal av kampı olarak tanımlanan Navalmaillo Kaya Sığınağı’ndan geliyor. Araştırmacılar, daha önce 66.000 ila 83.000 yıl öncesine tarihlenen bir toprak tabakasında, alanın arkaik insan sakinleri tarafından kesilip derilerinin yüzüldüğüne dair açık işaretler gösteren çok sayıda otobur hayvanın kalıntılarını keşfettiler.

Araştırmacılar bu kalıntılar arasında, Neandertal aletleri ile yapılmış olabilecek, ancak diğer hayvanlar tarafından ısırılma veya çiğnenme sonucu da oluşabilecek izler taşıyan bir sırtlan pençesi kemiği de buldu. Yeni araştırmanın yazarları, kemik üzerindeki bu izlerin nasıl oluştuğunu belirlemek için, insan yapımı kemik modifikasyonları ile antropojenik olmayan nedenlerden kaynaklananlar arasında ayrım yapabilen bir yapay zeka (AI) algoritması kullandılar.

(İlgili: Neandertaller Taş Bıçakları Karmaşık Bir Yapıştırıcı ile Tutuyordu)

“Tüm izler algoritma tarafından kesme izleri olarak tanımlandı” diye yazan araştırmacılar, bunun da kemiklerin gerçekten Neandertal taş aletler tarafından işlendiğini gösterdiğini söylüyor. Daha spesifik olarak araştırmacılar, “Navalmaillo’da bulunan sırtlan pençesindeki izlerin, konumları ve yönelimleri nedeniyle hayvanın deri yüzme faaliyetiyle ilişkilendirilebileceğini” tespit etti.

Daha da önemlisi kemiğin kendisi iliğe erişmek için kırılmış gibi görünmüyor, bu da sırtlanın sadece postu için kullanıldığını ve Navalmaillo’daki Neandertaller tarafından yenmediğini gösteriyor. Çalışmanın yazarlarına göre, sırtlan kürkü, deniz seviyesinden 1.100 metre yükseklikte bulunan av kampındaki buzlu koşullar nedeniyle aranmış olabilir.

Araştırmacılar, “Bu alan, ateşin derilerle birlikte giysi ya da örtü olarak kullanılmasının hayatta kalmak için kilit öneme sahip olabileceği bir bölgede yer alıyor” diye yazıyor.

Yakın zamana kadar arkeolojik kayıtlarda Neandertallerin etobur hayvanları yiyecek ya da giyecek olarak kullandıklarına dair çok az kanıt vardı, ancak geçen yıl yayımlanan bir çalışma eski insanların Almanya’da mağara aslanlarını avladıklarını ortaya koydu. Neandertal yerleşimlerinde sırtlan kalıntılarının bulunduğuna dair üç örnek daha var, ancak bu, hayvanın yalnızca postu için kullanıldığını gösteren ilk örnek.

Örneğin İspanya’daki bir başka Neandertal mağarasında bulunan sırtlan kemikleri, hayvanın eti için kesildiğine dair izler taşıyor. Bu arada, Fransa’da bulunan ve değiştirilmiş sırtlan kemiklerini içeren ilgi çekici bir keşif sembolik bir öğe olarak yorumlandı. Hatta bazı bilim insanları kemikler üzerindeki izlerin sayısal bir notasyon sistemini temsil edebileceğini düşündü.

Navalmaillo’daki kanıtlara geri dönecek olursak, çalışmanın yazarları, “Etobur postunun spesifik kullanımı Neandertal evreninde sembolik bir bileşene de sahip olabilir.” diyor. Ancak bu şu anda oldukça tartışmalı. “Navalmaillo Kaya Sığınağı’nda şu ana kadar elde ettiğimiz kanıtlar bu olasılığı değerlendirmemize izin vermiyor.”


IFL Science. 7 Mart 2024.

Makale: Moclán, A., Domínguez-Rodrigo, M., Huguet, R., Pizarro-Monzo, M., Arsuaga, J. L., Pérez-González, A., & Baquedano, E. (2024). Deep learning identification of anthropogenic modifications on a carnivore remain suggests use of hyena pelts by Neanderthals in the Navalmaíllo rock shelter (Pinilla del Valle, Spain). Quaternary Science Reviews, 329, 108560.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Tarih bölümü mezunu. Antik Çağ Tarihinde yüksek lisans yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login