Meksika’da Düzenlenmiş Kemiklerle Dolu Mezar Bulundu

Meksika’daki arkeologlar, muhtemelen bir ritüelin parçası olarak birçok kemiğin istiflendiği 1.500 yıllık bir mezarı ortaya çıkardılar.

Meksika’nın Pozo de Ibarra kentinde bulunan insan kalıntıları. C: National Institute of Anthropology and History of Mexico/Claudia Servín Rosas

Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü’nden (INAH) yapılan açıklamaya göre, İspanyol öncesine tarihlenen keşif, Meksika’nın batısındaki Nayarit eyaletinde, Pozo de Ibarra’da bir kanalizasyon sisteminin kazıları sırasında yapıldı.

Söz konusu mezarda tam bir iskeletin yanı sıra diğer bireylere ait insan kemikleri de bulunuyordu.

Bölgedeki kazılara liderlik eden arkeolog Claudia Servín Rosas’a göre, kemiklerin bir kısmı kasıtlı olarak istiflenmişti ve bir bölümde femur (uyluk kemikleri) ve tibia (alt bacak kemikleri) gibi uzun kemikler ve diğerinde yedi tam kafatası olacak şekilde farklı kategorilere ayrılmışlardı.

(İlgili: Wari İmparatorluğuna Ait ‘Sahte Kafalı’ Mumyalar Bulundu)

Yapılan analizler, kafataslarının tamamının çeşitli yaşlardaki erkeklere ait olduğunu ve bazı örneklerin Orta Amerika’da sıklıkla uygulanan kafatası modifikasyonu belirtileri gösterdiğini ortaya çıkardı.

Arkeologlar bölgede kazı yapıyor. C: National Institute of Anthropology and History of Mexico/Claudia Servín Rosas

Araştırmacılar, kemiklerin aynı anda gömüldüğünü ve cenaze törenlerinin MS 500’den 850’ye kadar uzanan Amapa döneminde yapılan uygulamalara benzerlikler taşıdığını belirledi. Alanda bulunan seramik kaplar ve heykelcikler de arkeologların mezarı bu döneme bağlamasına yardımcı oldu.

Servín Rosas, bu mezarın, yeni bir yerleşim yerinin kuruluşunu anmak için erkeklerin gömüldüğü aile cenaze törenlerinin bir parçası olabileceğini düşünüyor. Ancak açıklamaya göre bölgede benzer uygulamalara ilişkin başka bir kayıt bulunmuyor.

INAH’tan araştırmacılar, kalıntıları gelecekteki çalışmalar için korumak amacıyla kasaba yetkilileriyle birlikte çalışıyor.


Live Science. 4 Mart 2024.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login