İtalya’da Bulunan Kalkolitik Çağ Mezarlarında Savaşçılar Var

İtalya’da ortaya çıkarılan Kalkolitik Çağ nekropolü, savaşçılara ait olabilecek iskelet kalıntıları ve hâlâ keskin olan silahlar içeriyor.

İtalya’daki Kalkolitik Çağ alanında keşfedilen 22 mezardan biri. C: İtalya Kültür Bakanlığı – Mantua Soprintendenza

İtalya’daki arkeologlar, onlarca mezar ve birçok silah içeren bir Kalkolitik Çağ mezar alanını ortaya çıkardılar.

Keşif, kuzey İtalya’daki bir belediye olan San Giorgio Bigarello’da bir bahçe çalışması sırasında yapıldı. Araştırmacılar, bu yılın başlarındaki kazılar 22 mezarı ve içlerindeki insan kalıntılarını ortaya çıkarana kadar 5.000 yıl öncesine ait mezar alanının ne kadar geniş olduğu hakkında hiçbir fikre sahip değillerdi. Mezarların çoğunda hançerler, ok uçları ve bıçaklar da dahil olmak üzere çakmaktaşı silahlar bulunuyordu.

(İlgili: Kalkolitik Çağ Kadını, İki Kafatası Ameliyatından Sağ Kurtulmuş)

İtalya Kültür Bakanlığı arkeoloji görevlisi Simone Sestito, “Mezarların bazılarında sabuntaşı boncuklardan yapılmış kolyeler gibi mezar eşyaları da vardı. Oldukça iyi derecede korunmuş en az altı veya yedi mezar bulduk.” diyor.

Mezarlığın kumlu bir tepe üzerindeki konumu, kuru kum nedeniyle iskeletlerin çoğunun korunmasına yardımcı olmuştu.

İtalya’daki Kalkolitik Çağ alanında keşfedilen 22 mezardan biri. C: İtalya Kültür Bakanlığı – Mantua Soprintendenza

Sestito, “Kum, kemiklerin korunmasını sağladığı için koşullar bir mezar alanı için mükemmeldi. Özellikle mezarlar yüzeyin yalnızca 10 santimetre altında bulunduğundan, korunma durumları etkileyiciydi.” diyor.

Arkeologlar iskeletlerin çoğunun sol taraflarına, bacakları göğüslerine doğru bükülmüş ve başları kuzeybatıya dönük şekilde gömüldüğünü fark ettiler.

Sestito, “Cesetlerin konumlandırılması, kuzey İtalya’daki Remedello olarak bilinen başka bir Kalkolitik Çağ kültürüyle bir bağlantı olabileceğini gösteriyor.” diyor. Çünkü o kültürün mensupları da ölülerini benzer şekilde gömüyordu, bu da iki toplum arasında bazı paralelliklerin olduğunu gösteriyor.

Arkeologlar bölgeye gömülenlerin kimliklerini bilmese de, onlarla birlikte gömülü silahlar, çoğunun savaşçı olduğunu gösteriyor. Bu mezar eşyaları arasında “yüksek kaliteli”, keskin çakmaktaşı ok uçları yer alıyordu. Bu ok uçları o kadar hafif ki neredeyse yarı saydamlar ve yalnızca büyük teknik beceri ve deneyime sahip kişiler tarafından üretilebilirlerdi.

Ustalıkla yapılmış silahlardan biri. C: İtalya Kültür Bakanlığı – Mantua Soprintendenza

Sestito, kendisi ve ekibinin San Giorgio Bigarello bölgesindeki mezar eşyalarının ve kemiklerinin tamamını kazdığını ve oraya kimin gömüldüğü hakkında daha fazla bilgi edinmek amacıyla iskeletlerdeki DNA’yı analiz etmek için Bologna Üniversitesi’ndeki araştırmacılarla birlikte çalıştıklarını söylüyor.

Arkeologlar daha önce de San Giorgio Bigarello’da eski insan kalıntıları keşfetmişti. 2007 yılında, farklı bir araştırma ekibi, kucaklaşarak gömülmüş 6.000 yıllık bir çift iskelet buldu ve bu da onlara “Valdaro Aşıkları” denmesine yol açtı.


Live Science. 28 Şubat 2024.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login