Roma imparatoru Konstantin’in MS 4. yüzyıldan kalma devasa heykelinin parçalarından yola çıkılarak orijinalinin bir kopyası inşa edildi.
Her ne kadar 1.700 yıllık dev heykelden günümüze yalnızca birkaç parça kalsa da, uzmanlar Roma’nın Capitoline Müzeleri’nde yapılan yeni enstalasyonla halk için daha kapsamlı bir tablo çizmeyi umuyor.
MS 4. yüzyılda Roma imparatoru Konstantin yaklaşık 13 metre yüksekliğinde kendi heykelini yaptırdı. Konstantin, Hıristiyan inancının yayılmasında çok önemli bir rol oynamıştı ama heykeli günümüzde parçalar halinde. Heykelden geriye kalan tek şey, kafası, elleri ve vücudunun diğer parçalarından oluşan 10 mermer parçası.
Artık orijinal heykeli görmek imkansız olsa da, Madrid’deki Factum Vakfı adlı kar amacı gütmeyen bir kuruluş, orijinalinden bir sonraki en iyi şeyi başarmayı umuyor: Organizasyon, devasa heykeli dikkatlice yeniden inşa etti.
(İlgili: Konstantinopolis Ne Zaman İstanbul Oldu?)
Factum Vakfı’nın kurucusu Adam Lowe, “Adli bilimciler gibi çalışarak, farklı disiplinlerden tüm uzmanlarla birlikte bu parçaların kanıtları sayesinde, kesinlikle hayranlık uyandıran bir şeyi yeniden inşa etmeyi başardık.” diyor.
Dördüncü yüzyıla ait parçalar 1486’da keşfedildi. Factum Vakfı, üç gün boyunca bu parçaları taradı ve eksik parçaları yeniden oluşturmak için tarihsel araştırmalara ve uzman görüşlerine dayanarak verileri bir üç boyutlu model oluşturmak için kullandı.
Lowe, “Sahte bir nesne oluşturmaya çalışmıyoruz. İnsanları fiziksel ve duygusal olarak çeken ve entelektüel olarak teşvik eden bir şey inşa etmeye çalışıyoruz.” diyor.
Bir elinde asa, diğer elinde küre tutan yeni dev heykel, yakın zaman önce Capitoline Müzesi’nin yan bahçelerinden birine yerleştirildi. (İlk olarak Milano’daki 2022 “Geri Dönüşüm Güzelliği” sergisi sırasında tanıtıldı). Heykelin gövdesi reçine, poliüretan ve mermer tozu karışımından, kumaş tunik ise altın varak ve alçıdan yapıldı.
Kopyanın orijinaline ne kadar benzediğini bilmek imkansız olsa da uzmanlar, yeni heykelin bu eserin ihtişamını, yalnızca kırık parçaların ima edebileceği bir şekilde yansıttığını söylüyor.
Arkeolog ve Milano sergisinin küratörlerinden biri olan Salvatore Settis, “Bu heykelde sadece güzellik yok; gücün şiddeti var.” diyor.
Son araştırmalar, antik heykelin, tanrı Jüpiter’i tasvir eden başka bir büyük ölçekli heykelden yeniden işlendiğini gösteriyor.
Müze ziyaretçileri, yeni replika heykelin yanı sıra, Capitoline Müzeleri’nin kalıcı koleksiyonunun bir parçası olan orijinalinden günümüze kalan dokuz parçayı da görebilecek.
Heykelin bir başka versiyonu da İngiltere’deki Hadrian Duvarı yakınına yerleştirilecek.
Smithsonian Magazine. 14 Şubat 2024.
You must be logged in to post a comment Login