Kahramanmaraş’ta Bulunan Yaşam Mozaiği

2009 yılında Germanicia Antik Kenti’ndeki bir Roma villasında bulunan Yaşam Mozaiği, MS 4. ila 5. yüzyıllara tarihleniyor.

(C: AA)

Geç Roma dönemine ait eser, günümüzde bulunduğu yerde korunarak sergileniyor.

Antik kentin gündelik yaşamından farklı kesitler tasvir ettiği için “Yaşam Mozaiği” adı verilen eser, üç kısımdan oluşuyor. İnsan, hayvan, ve ağaç figürleri bulunan mozaiğin kenarında geometrik motifler ve ince bir bordür bulunuyor. Bu bordürün dışında mozaik paneli dört bir taraftan çevreleyen, asma dallarından oluşan spiral motifler içerisinde çeşitli hayvanlara ait betimlemeler yer alıyor.

(C: Servet Uygun)

Mozaiğin “Av Yaşamı” olarak nitelendirilen üst kısmında; kucağında iki kuş bulunan, giyimli ve çizmeli, avdan dönen bir avcı tasviri ve sırtında selesi ve elinde mızrak benzeri bir av aletiyle ağaçtaki kuşları avlayan başka bir avcı tasviri yer alıyor. Avcı figürlerinin yanı sıra bir tilki ve bir horozun mücadelesi, av köpeği, ağaç, çiçekler, gölet, geyik ve bir Roma villasının betimleri bulunuyor.

“Çoban Yaşamı” olarak adlandırılan ikinci kısımda nar ağacının yapraklarını yiyen boğalar ve manastıra benzeyen kahverengi bir yapı görülürken bu yapının üzerinde Grekçe yazılar bulunuyor.

Merkezde, üstteki avcı figürlerinden daha büyükçe betimlenmiş, yüzü karşıya bakan ve bir peplos ve pelerin giyen bir erkek çoban figürü yer alıyor. Bu figürün hemen önünde bir köpek ve her iki yanında birer meyve ağacı bulunuyor.

(C: AA)

Mozaiğin “Kır Yaşamı” olarak adlandırılan son kısmında ise ağaçlar, çiçekler, koyunlar ve iki mimari yapı yer alıyor. 

You must be logged in to post a comment Login