Mısır’da Kayaya Oyulmuş Mezarlar Bulundu

Mısır’daki arkeologlar, kayaya oyulmuş mezarlar, mumyalar, tabutlar, altın maskeler ve pişmiş toprak heykeller ortaya çıkardı.

Eski Eserler Yüksek Konseyi’nden Mostafa Waziri, mezarların Ptolemaios (MÖ 304 ila MÖ 30) ve Roma (MÖ 30 ila MS 641) dönemlerine tarihlendiğini söylüyor.

Mostafa Waziri, “Yeni keşif, bölgenin zengin tarihine daha fazla ışık tutuyor. Ekip, hem Ptolemaios hem de Roma dönemlerine dayanan, zamanın benzersiz gömme uygulamalarını ve sanatsal ifadelerini sergileyen bir dizi kaya mezarını ortaya çıkardı.” diyor.

En dikkate değer bulgulardan biri, arkeolojik kayıtlara önemli bir katkı sağlayan, yapraklı taçlarla süslenmiş tanrı İsis-Aphrodite’i tasvir eden pişmiş toprak heykellerdi.

Waziri, “Bu bulgu, Al Bahnasa’nın hâlâ açıklanmayı bekleyen çok sayıda sır barındırdığını gösteriyor.” diyor.

Kazılarda ayrıca, bazıları yaldızlı ve renkli cenaze maskeleriyle süslenmiş Roma dönemi mumyaları da ortaya çıkarıldı. Al Bahnasa’da Roma döneminden bilinen ve ölen kişinin korunmasını simgelediğine inanılan ayırt edici bir özellik olan, ağızlarının içine altın diller yerleştirilmiş iki mumya bulundu.

Orta Mısır Eski Eserlerinden Sorumlu Merkezi Yönetim Departmanı başkanı Adel Okasah, “Ekip, bitkilerin, asmaların ve çeşitli hayvanların karmaşık ayrıntılarını tasvir eden büyüleyici çizimlerle süslenmiş, yıkık bir yapının parçalarını keşfetti. Bu, Al Bahnasa’nın antik çağlardaki günlük yaşamı ve kültürel önemi hakkında değerli bilgiler sağlıyor.” diyor.

Okasah, devam eden kazı çalışmalarından duyduğu heyecanı dile getirerek, misyonun özveri ve uzmanlığının gelecek sezonlarda daha da dikkat çekici keşifler vaat ettiğini belirtiyor.


Ahram Online. 8 Ocak 2024.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login