Kastamonu’da Bulunan Tanrıça-Azize Mozaiği

Kastamonu’daki Pompeiopolis Antik Kenti’nde 2006 yılında açığa çıkarılan Tanrıça – Azize Mozaiği, MS 4. ila 5. yüzyıllara tarihleniyor.

Bir Roma villasının odalarından birinin tabanını süsleyen ve bulunduktan sonra Kastamonu Müzesi’ne kaldırılan mozaik, Pompeiopolis’in simgesi olarak görülüyor.

Oldukça küçük boyutlardaki (0,7 x 0,68 m) mozaik panoda yer alan kadın büstünün soyut bir kavramın kişileştirmesi olduğu düşünülüyor. Başı bir nimbus ile çevrili olan iri gözlü kadının saçlarında mavi taşlı bir diadem bulunuyor. Elbisesi sarı, kırmızı ve beyaz renkli taşlarla işlenen figürü yüzü ve vücudu cepheden gösteriliyor. Bir eliyle mavi bir asa tutarken diğer eliyle boynundaki madalyonu gösteriyor. 

Paphlagonia bölgesinin başkenti Pompeiopolis Antik Kenti’nde 2006 yılında başlayan kazı çalışmaları sırasında mozaiğin bulunduğu Roma villası da gün yüzüne çıkartılmıştı. Arkeolojik bulgular, villanın yaklaşık bir dönümlük bir alanı kapladığını, MS 3. yüzyılın başlarında inşa edildiğini ve yaklaşık 900 yıl boyunca kullanıldığını gösteriyor.

(C: Pompeiopolis Kazı Arşivi)

Pompeius tarafından daha önceki bir yerleşimin üzerine MÖ 65 civarında kurulan Pompeiopolis kenti, önemini uzun süre korumuş zengin kentlerden biriydi. Yaklaşık 100-150 yıl boyunca Paphlagonia’nın başkenti konumunu sürdürmüştü.

You must be logged in to post a comment Login