Gaziantep’te Bulunan Perseus ve Andromeda Mozaiği

Zeugma Antik Kenti’ndeki Poseidon Villası’nda bulunan Perseus ve Andromeda Mozaiği, MS 2. ve 3. yüzyıllar arasına tarihleniyor.

(C: Flickr/archstanton)

2000 yılında gerçekleştirilen kurtarma kazılarında ortaya çıkarılan eser, günümüzde Zeugma Mozaik Müzesi’nde sergileniyor.

Mitolojik kahraman Perseus’un Andromeda’yı kurtarma sahnesinin tasvir edildiği mozaiğin etrafı geometrik ve bitkisel motiflerden oluşan bir bordürle çevreleniyor.

Mitolojiye göre; Andromeda’nın annesi kraliçe Kassiopeia kendisinin ve kızının bütün Nereid’lerden (deniz perileri) daha güzel olduğunu belirterek deniz tanrısı Poseidon’u öfkelendirir. Bunun üzerine Poseidon, ceza olarak Etiyopya’nın üzerine sel ve Cetus adında çok saldırgan bir deniz canavarı gönderir. Ammon kahini, ancak Andromeda deniz canavarına kurban edilirse bu durumdan kurtulanabileceğini söyler. Böylelikle, Andromeda kaderini beklemek üzere denizin içinde bir kayaya zincirlenir.

Antik Yunan kahramanı Perseus ise Medusa’yı öldürüp başını yanına alarak ülkesine dönerken Andromeda’yı zincirlenmiş halde görür ve ona aşık olur. Andromeda ile evlenmesi karşılığında canavarla savaşmayı kabul eder ve Medusa’nın başını kullanarak canavarı taşa çevirir. Böylece Andromeda’yı kurtarır.

You must be logged in to post a comment Login