Hatay’da Bulunan Andromeda, Perseus ve Dansçılar Mozaiği

Hatay’da Seleucia Pieria antik kentinde 1937 yılında bulunan “Andromeda, Perseus ve Dansçılar” Mozaiği, MS 2. yüzyıla tarihleniyor.

Dionysos ve Ariadne Evi’nin koridor tabanındaki yedi panelden üçünün oluşturduğu mozaikte, Perseus’un, zincirlenen Andromeda’yı deniz canavarından kurtardığı sahne gösteriliyor. Eser, günümüzde Hatay Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

(C: Visual Resources Collection, Department of Art and Archaeology, Princeton University)

Mitolojiye göre, kendisine bakanları taşa çeviren Medusa’yı öldüren Perseus’un, Aithopia kralı Kepheus’un kızı Andromeda’yı kurtarması için bir deniz canavarını öldürmesi gerekiyordu. Soldaki panoda Andromeda’yı kurtaran Perseus’u görüyoruz. 

Ortadaki panoda sağ elinde Syrinx (müzik aleti) tutan genç bir Satyr ve ellerindeki zilleri çalarak Satyr’e bakan Maenad figürleri yer alıyor. Her ikisinin de başında asma yapraklarından çelenk bulunuyor. 

En sağda yer alan panoda ise bir Silenos, benzer figürlerle bir Maenad ile dans ederken betimleniyor.

Önde saçları uçuşan Maenad bir elini havaya kaldırmış ve tambourine taşırken, diğer elinde thyrsos bulunuyor. Yaşlı, kısa boylu, kel, sakallı başında asma yapraklı bir çelenk olan Silenos’un elinde ise bir kantaros görülüyor. 

You must be logged in to post a comment Login