Bursa’da Bulunan Zodyak Kuşaklı Mozaik

Bursa Osmangazi’deki Prusia ad Olympum antik kentinde 2003-2004 yıllarında bulunan Zodyak Kuşaklı Mozaik, MS 3.-4. yüzyıllara tarihleniyor.

(C: U.Ü. Arkeoloji Bölümü Arşivi)

Meander şeklinde bir bordürle çerçevelenen mozaik taban, yaklaşık 29 metrekarelik bir alan kaplıyor. Mozaik; bir daire içerisinde on iki burcun simgelendiği zodyak kuşağı, bu kuşağın ortasında güneş tanrısı Sol Invictus ve panonun dört bir köşesine kadın figürleriyle kişileştirilmiş mevsimlerden oluşuyor.

(C: U.Ü. Arkeoloji Bölümü Arşivi)

Yaşadığı tahribat sonucu eksik kısımları olan mozaikte burç simgelerinin hepsi günümüze ulaşmasa da, boğa, ikizler, yengeç, başak, terazi, akrep, yay ve oğlak burçlarının figürleri net olarak görülebiliyor.

(C: U.Ü. Arkeoloji Bölümü Arşivi)

Zodyak kuşağında, eksik kısımlarla beraber, ortadaki Sol Invictus tasvirinin hemen üstünde, boğadan başlayarak sola doğru, ikizler, yengeç, aslan, başak, terazi, akrep, yay, oğlak, kova, balık ve koç burçlarının yer aldığı anlaşılıyor.

(C: U.Ü. Arkeoloji Bölümü Arşivi)

Hayvanları temsil eden burçlar için ilgili hayvan figürleri, diğer burçlarda ise kişileştirmelerin kullanıldığı anlaşılıyor. Başak burcu için Demeter, İkizler için Herakles ve Musa Kalliope, Terazi için Apollon, Yay için ise elinde yay tutan kenthaur figürleri görülüyor.

(C: U.Ü. Arkeoloji Bölümü Arşivi)

Zodyak kuşağının köşelerinde ise mevsimlere dair simgeler yer alıyor.

(C: U.Ü. Arkeoloji Bölümü Arşivi)

2006 yılında mozaiğin merkez figürü olan Sol Invictus tasvirinin, kaçak kazı sonucu çalınmasının ardından, mozaiğin kalanı 2007 yılında kaldırılarak Bursa Arkeoloji Müzesi’ne taşındı.

You must be logged in to post a comment Login