Adana’da Bulunan Hippokampos Mozaiği

Adana’nın Yumurtalık ilçesindeki Aigeai Antik Kenti’nde 2013’te ortaya çıkarılan Hippokampos mozaiğinin, MS. 3 yüzyılın ilk yarısına ait olduğu düşünülüyor.

Gövdesinin yarısı at, yarısı balıktan oluşan kanatlı veya kanatsız tasvir edilen bir deniz yaratığı olan Hippokampos, Grek mitolojisinde diğer deniz yaratıkları ile birlikte Poseidon’a hizmet eder.

Roma Dönemi’ne ait bir villanın tabanında bulunan, iki Hippokampos (denizatı) üzerinde olta ile balık avlayan iki Eros (aşk tanrısı) ve deniz canlılarının betimlendiği mozaik, günümüzde Adana Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

Mozaiğin merkezinde bulunan ve etrafında büyük bir çerçeve kuşağı olan panonun ortasında dört mitolojik figür yer alıyor. İki hippokampos üzerinde, farklı yaşlarda ve boyutlarda işlenmiş, balık tutan eros figürleri betimleniyor. Ellerinde olta ve olta uçlarında da tuttukları balıklar bulunuyor. Balıklardan sarı olan barbun, diğeri levrek, serbest duranın ise lagos balığı (Akdeniz levreği) olduğu düşünülüyor. Ayrıca pano içerisinde dikkat çeken huni biçimli bir deniz kabuğu da bulunuyor.

You must be logged in to post a comment Login