2.500 yıl Önce Birlikte Gömülmüş Üç Kuşak Savaşçı İskit Kadını

2019 yılında, günümüz Rusya’sında, farklı yaş ve sosyal statüdeki dört savaşçı İskit kadının kalıntıları ortaya çıkarıldı.

Uzmanlar, Avrasya’ya hakim göçebe İskit kavmindeki kadın savaşçıların, Yunan mitolojisinde tasvir edilen Amazonlara ilham vermiş olabileceğini söylüyor. (C: Russian Academy of Sciences Institute of Archeology)

Ostrogozhsk kentindeki bir tümülüste keşfedilen ve “İskit Amazonları” olarak adlandırılan bu üç kuşak kadın, 2.500 yıl önce tek bir mezara gömülmüştü.

Tümülüsün bir bölümünde iki set kalıntı bulundu; bir kadın yaklaşık 20 ila 25 yaşında, diğeri 12 ila 13 yaşında bir genç.

Savaşçı kadınlarla birlikte gömülü olarak bulunan eşyalar arasında 30’dan fazla demir ok ucu, demir bıçak, at koşum takımı parçaları ve at dizgin kancaları yer alıyor. (C: Russian Academy of Sciences Institute of Archeology)

Tümülüsün güney ve batı kesiminde ise daha fazla kalıntı keşfedildi. “Birey No.1” olarak adlandırılan ilk kadın yaklaşık 40 ila 50 yaşındaydı ve çiçek süslemeli damgalı altın plakalardan ve amfora şekilli kolye uçlu takılardan oluşan karmaşık bir başlıkla gömülmüştü. Araştırmacılar, bunun gibi başlıkların “Calafs” veya “Calathos” olarak adlandırıldığını ve sadece İskitlerin en zengin “kraliyet” mezarlarında bulunduğunu belirtiyor.

“Birey No. 2” olarak adlandırılan ikinci kadın ise daha genç ve yaklaşık 30 ila 35 yaşındaydı. Bu kadın “at binicisi” pozisyonunda, eğri ve açılmış bacaklarla gömülmüştü.

You must be logged in to post a comment Login