İtalya’daki Aosta Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen bir Roma termopolium’unun (sıcak yiyecek ve içecek dükkanı) rekonstrüksiyonu.
Antik Greko-Roma dünyasında, bir termopolium, yani lokanta, kelimenin tam anlamıyla “sıcak yiyeceklerin satıldığı yer”, bir diğer deyişle yemeye hazır yiyecek satın almanın mümkün olduğu ticari bir kuruluştu.
Latin edebiyatında bunlara popinae, cauponae, hospitia veya stabula da deniyor, ancak arkeologlar bunların tümüne thermopolia adını veriyor. Çoğunlukla kendi mutfağı olmayan insula sakinleri tarafından kullanılıyordu ve bu durum bazen termopolium’ların üst sınıf tarafından küçümsenmesine yol açıyordu.
(İlgili: Pompeii’deki İnsanlar Gerçekte Neler Yiyordu?)
Tipik bir termopolium, bir eve bağlı olan ancak erişimi evin dışından yapılan ve ön kısmında kendine özgü bir duvar tezgahı bulunan küçük bir odadan oluşuyor.
Daha gösterişli olan termopoliumlar fresklerle süsleniyordu. Bu freskler, bir dizi mitolojik ve dini imgenin yanı sıra antik kentteki günlük yaşamdan görüntüler ve sahneleri tasvir ediyordu. Fakat bu freskler yalnızca sanatsal değil aynı zamanda pratik bir işleve de hizmet ediyordu. Freskte tasvir edilen görüntüler, modern reklam tabelalarına benzer şekilde, -balık, kümes hayvanları, ekmek gibi- termopoliumun sattığı şeyleri de gösteriyordu.
İyi korunmuş termopolium kalıntıları Pompeii, Herculaneum ve Ostia antik kentlerinde görülebilir.
You must be logged in to post a comment Login