Mozaik Saplı Aztek Ritüel Bıçağı

Dini ritüellerde kullanıldığı düşünülen bu mozaik saplı Aztek bıçağı, MS 1400 ila 1521 yılları arasına tarihleniyor. Meksika’da bulunan eser, günümüzde British Museum’da sergileniyor.

(C: The Trustees of The British Museum)

Ixcuac da denilen tören bıçağı yaklaşık 32 cm uzunluğunda ve 10 cm yüksekliğinde. Çakmaktaşından bıçak, sedir ağacından bir sap yerleştirilmiş ve Protium reçinesi ile sabitenerek bir tür kaktüs olan maguey (Agave) liflerinden yapılmış bir kordonla bağlanmış.

Bıçağın sapı, en kıdemli Aztek askeri rütbelerinden biri olan Aztek kartal savaşçısının, yani kartal-jaguar olarak da tercüme edilen “cuauhtliocelotl”un ritüel kostümünü giyen çömelmiş bir figür formu verilerek tek bir ahşap parçasından oyulmuş.

Kartal kostümleri prestijli savaşçılar tarafından giyiliyordu. Meksika mitolojisinde kartal, günün gücünü temsil ediyordu ve her sabah güneşi yeraltı dünyasından gökyüzüne taşıdığına inanılıyordu.

Figür, küçük mavi turkuaz parçalarından yapılmış mozaikle kaplı. Gözler, dişler ve tırnaklar gibi ince detaylar ise koyu yeşil malakitten tesseralar ve üç farklı kabuk türü – beyaz deniz kabuğu (Strombus sp.), dikenli istiridye (Spondylus Princeps) ve sedef (Pinctada mazatlantica) kullanılarak işlenmiş. Gülümseyen savaşçının dudakları ve diş etleri turuncu-kırmızı kabuk kullanılarak dramatik bir şekilde öne çıkarılmış.

Yapılan testler sonucunda bıçakta hiçbir kan izine rastlanmadığı için muhtemelen yaygın bir Aztek dini uygulaması olan kurban ritüeli için kullanılmadığı düşünülüyor.

You must be logged in to post a comment Login