Bataklık Cesedi Kızıl Franz Kimdi?

Yaklaşık 1.600 yıl önce Almanya, Bourtanger Moor’da bir bataklığa atılan Kızıl Franz, bataklık cesetlerinin ilginç bir örneği.

(C: Niedersächsisches Landesmuseum)

1900 yılında Almanya’nın Neu Versen kenti yakınlarındaki Bourtanger Moor’da bulundu ve günümüzde Almanya’da Aşağı Saksonya Eyalet Müzesi’nde sergileniyor.

Söz konusu mumya, yaklaşık 1600 yıl önce bataklığa atıldığı için günümüze kadar korunarak ulaşabildi. Saç ve sakallarının renginden dolayı “Kızıl Franz” olarak adlandırıldı.

Yerel bir müzeye nakledildikten sonra, bilim insanları Kızıl Franz’ı incelediler. Bacak kemiklerinden at binicisi olduğu anlaşıldı. İnceleme yapan uzmanlar, Kızıl Franz’ın omzundan bir okla vurulduğunu fakat daha sonra bu yaranın iyileştiğini keşfetti. Asıl olarak ölümüne sebep olan ise boğazındaki derin bıçak yarasıydı.

Bataklıklardaki su altı koşulları, genellikle soğuk ve oksijen seviyesinin düşük olduğu ortamlardır. Bu da, bakteri ve diğer mikroorganizmaların kalıntıyı çürütmelerini zorlaştırır. Bataklık suyu ise genellikle yüksek miktarda turba içerir ve bu da suyun asidik olmasına neden olur. Asidik ortam, deri ve saç gibi organik materyalin korunmasına yardımcı olur.

Tüm bu koşullar sayesinde oldukça iyi korunarak günümüze ulaşan kalıntılar oldukça değerli çünkü ait oldukları döneme dair birçok birçok bilgi sunabilirler.

You must be logged in to post a comment Login